Spoj tradicije i suvremenog: 50. godišnjica mature u Elektrostrojarskoj školi

Objavljeno: 26.05.2015. 10:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Elektrostrojarska škola Varaždin

U subotu 23.05.2015. godine u Elektrostrojarskoj školi okupila se na proslavi 50. godišnjice mature generacija učenika koja je svoje srednjoškolsko obrazovanje započela 1961. godine, a maturirala 1965. godine.

Na dirljivom susretu iskoristili smo prigodu prisjetiti se pojedinosti iz prošlosti,  usporediti način funkcioniranja školstva nekad i danas.

Ravnatelj ESŠ-a Igor Kos prezentirao je organizaciju i značajke škole danas i osvrnuo se na povijesni razvoj škole, od nekadašnje Srednje tehničke škole, preko Metalskog elektrotehničkog centra (MEC-a) do današnje Elektrostrojarske škole.

U 57 godina postojanja škola se kontinuirano razvijala i uvijek bila među najboljima u državi i šire, što govore i brojni uspjesi tijekom proteklih godina pa sve do danas, a to svjedoče i brojne generacije uspješnih učenika koji su danas zaposleni u raznim djelatnostima i uspješno djeluju na različitim područjima.

Danas je Elektrostrojarska škola moderno opremljena, ima izvrsne nastavnike i radi na brojnim europskim projektima čime se povezuje s najuspješnijim školama u Europskoj uniji.

Ono što školu izdvaja od ostalih srednjih škola jest novi pristup učenju i radu s učenicima koji uključuje stalnu brigu o usavršavanju učenika i profesora na školskoj, županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini.  

Naravno, ulaže se godinama i u školsku opremu pa je škola opremljena modernim praktikumima, radionicama, ima izvrsno uređen TV- studio u kojem rade učenici MEC televizije. U ljude i njihovo obrazovanje najviše se ulaže, učenici uče da je učiti naporno, rade puno i kvalitetno, samostalni su i pouzdani, pripremaju se ne samo za fakultete nego i za tržište rada.  

Veliki dio sredstava za to povučen je iz sredstava EU radom u različitim projektima (Comenius, Leonardo da Vinci, Erasmus, ACES, individualne mobilnosti) pa su učenici i profesori  zadnjih godina razmjenjivali  iskustva i radili  s  ljudima iz zemalja EU- Finske, Cipra, Italije, Španjolske, Slovenije, Makedonije, Turske, Rumunjske, Portugala, Slovačke, Grčke….  

U školi je sjedište triju Centara izvrsnosti, najvećeg projekta Varaždinske županije na planu obrazovanja.

Škola je poznata po svojoj humanitarnoj djelatnosti i iskrenoj brizi za svakog učenika. Učenici i profesori kontinuirano i samozatajno pomažu i učenicima i roditeljima i potrebitima u široj društvenoj zajednici.

- Možemo reći da je u mnogim segmentima ESŠ ispred svojega vremena. Pruža se podrška novim inicijativama u obrazovanju, poštuje se i cijeni tradicija na kojoj je škola izrasla, nastoje se spojiti trajne vrijednosti naslijeđene iz prošlosti s nezaustavljivim razvojem praćenim novim tehnologijama kako bi se postigla nova, viša vrijednost: kvalitetniji život za nas same i život dostojan čovjeka za nove generacije - poručili su iz Elektrostrojarske škole.

Komentari