najava

Sredinom sljedeće godine u Varaždin dolazi skoro tisuću učenike iz cijele Europe, evo i zašto

Dosad su daroviti i visokomotivirani učenici dodatna znanja iz astronomije i robotike stjecali u sklopu programa, a sada će se ti programi biti proglašeni centrima izvrsnosti....

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.09.2022. 08:42

Zadnja izmjena: 22.09.2022. 08:51

U Varaždinskoj županiji djelovat će dva nova centra izvrsnosti – Centar izvrsnosti za astronomiju i Centar izvrsnosti za robotiku.

Osnovani će biti na temelju izmjena Odluke o utvrđivanju mreže programa centara izvrsnosti, koje su vijećnici na jučerašnjoj sjednici prihvatili jednoglasno. Dosad su daroviti i visokomotivirani učenici dodatna znanja iz astronomije i robotike stjecali u sklopu programa, a sada će se ti programi biti proglašeni centrima izvrsnosti.

Uz to, izmjenom Odluke je u mrežu uključen i Strukovni centar izvrsnosti za promet koji će djelovati pri Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin, a na temelju inicijative Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

- U godinu dana, otkako je donesena Odluka o utvrđivanju mreže programa centara izvrsnosti, dogodilo se puno toga dobroga. Programi robotike i astronomije su nevjerojatno napredovali i dobit će svoju „samostalnost“, naši učenici su osvojili 18 medalja na međunarodnim natjecanjima, kao i silne nagrade na državnim maturama. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima, Varaždinska županija je prije 10-ak dana dobila domaćinstvo Europskog prvenstva u robotici. U lipnju sljedeće godine će oko 900 učenika iz cijele Europe doći u Arenu Varaždin i ovdje će biti tjedan dana. Sve to je rezultat ukupnog obrazovnog sustava i sustava centara izvrsnosti, koji će ovom odlukom biti bolji – rekao je Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Komentari