doznajemo

Evo gdje će biti prilazna cesta budućim stanovima za najam i što se primjećuje u Varaždinu

Kao stranka, SDP će politiku stanovanja predstavljati sutra u Areni Varaždin, a profesor Cingula govori o paradoksu da stanova u Varaždinu nema a poslovni prostori zjape prazni...
Objavljeno: 12.02.2023. 09:20

Zadnja izmjena: 12.02.2023. 09:29

U jeku ekstremnog rasta cijena nekretnina ali i najma, rješavanje stambenog pitanja mladih postalo je veliki problem, zbog čega ne čudi da je najava izgradnje stanova za najam od strane gradskih vlasti do sada privukla veliku pozornost.

Gostujućih ovih dana u eTV studiju, za novu stambenu zonu gradonačelnik Neven Bosilj najavio je izgradnju ceste koja spaja odvojak iza dostave Konzuma i Crkve Dobrog Pastira jer Grad Varaždin upravo tamo posjeduje jedanaest dvanaestina zemljišta. 

- Prioritet nam je, kada smo već početkom siječnja riješili sve oko integralne nagodbe i proveli stvari kroz gruntovnicu i katastar, projektirati dijelove iza Kolbenzove, tako da ćemo i tamo imati zemljište. Završili smo 56 stanova i cijelu zgradu, pa se toliko korisnika i uselilo. Da imamo proračun, već bi sada raspisali natječaj za još 12 stanova u Hrašćici i napravili natječaj za projektiranje tih stanova za mlade. Dakle, kada ove godine dobijemo proračun, jer gradski stanovi imaju i novaca i fiskalnog kapaciteta, provest ćemo natječaje i krenuti u izgradnju POS stanova i stanova za najam - rekao je Bosilj.

Kao stranka, SDP će politiku stanovanja predstavljati i ovog ponedjeljka u Areni Varaždin, gdje će o svojim iskustvima govoriti gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.

'Sjajna inicijativa'

Najavu izgradnje stanova za najam pozdravio je i prof. dr. Marijan Cingula, županijski vijećnik NL Ivana Čehoka, koji je kao ekonomist ovih dana u eTV studiju govorio o uzrocima rasta cijena nekretnina.

- Svaka inicijativa koja bi omogućila da mladi ljudi lakše i brže dođu od stana je sjajna. Ako to nije kupnja stanova, što je nekada omogućavao POS, onda je svakako dobro da bude u gradskoj ili županijskoj ili čak državnoj organizaciji najam, da ne ide preko privatnih osoba, nego da se stvore uvjeti koji su povoljni za mlade ljude - rekao je Cingula, dodajući kako bi unaprijed trebalo imati u vidu da se određeni broj stanova namijeni za medicinske sestre i mlade liječnike.

Zašto cijene rastu?

Profesor Cingula istaknuo je kako se u Varaždinu zamjećuje jedan paradoks: u ovome trenutku u gradu slobodnih stanova nema, ponuda za prodaju je vrlo slaba, a obilje poslovnih prostora zjapi prazno. Cijene nekretnina, kako kaže, općenito rastu jer su Hrvati s jedne strane osiromašili uslijed inflacije, a s druge strane nema više nikakvih prepreka da nekretnine u Hrvatskoj, poglavito na obali i u Zagebu, kupuju stranci. Ne treba zanemariti ni upliv kupaca iz Ukrajine i Rusije u ovom trenuku. "Bogom smo obdareni valjda najljepšom zemljom na svijetu. Tko u  Europi ima plaću 10-20 tisuća eura mjesečno lako može kupiti nekretninu u Hrvatskoj i to će svaki od njih rado napraviti", zaključuje Cingula.

Komentari