Stari varaždinski vergl završio u - Koprivnici

Objavljeno: 04.04.2011. 16:29

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

I dok se varaždinski verglaš Srećko štima s novim verglom po ulicama Varaždina, njegov stari vergl završio je u susjednoj - Koprivnici.

Turistička zajednica Grada Koprivnice u ponedjeljak je na središnjem gradskom trgu predstavila novi turistički proizvod - gradski verglec, piše Koprivnica.net.

Osim vergleca, predstavljen je i gradski vergleš, odnosno osoba koja će biti zadužena da na brojnim koprivničkim manifestacijama građanima dočara na koji se način nekada uživalo u glazbenim tonovima.

Riječ je o 66-godišnjem Vinku Pernjaku, inače dugogodišnjem članu turističke zajednice.

- Pošto sam u mirovini i imam dosta vremena, predložio sam direktoru Labazanu da bi mogli nabaviti verglec. Njemu se svidjela ta ideja, tako da sam ja od varaždinske Turističke zajednice kupio verglec, zajednica mi je kupila odgovarajuće odijelo i sad spremni čekamo manifestacije - rekao je gradski vergleš.

Nakon Varaždina i Zagreba, Koprivnica je treći hrvatski grad koji ima gradski verglec.

Gradski verglec moći će se vidjeti na većini gradskih manifestacija, a iz njega će izlaziti zvuci poznatih podravksih pjesama i folki, te pjesme posvećene Koprivnici.

Verglec inače ima baroknu povijest, a prvi put se pojavljuje početkom 18. stoljeća na brojnim trgovima, ulicama i sajmovima širom srednje i zapadne Europe. Početkom 20. stoljeća verglo polako odlazi u povijest, a danas služi kao turistička atrakcija.

Foto: Ivana Brkić // Koprivnica.net





Komentari