pošast u našem kraju

ŠTETA OD MRAZA 35 MILIJUNA KUNA Štromar proglasio elementarnu nepogodu

Objavljeno: 28.04.2017. 13:59

Zadnja izmjena: 28.04.2017. 14:00

Župan Štromar danas je proglasio elementarnu nepogodu od mraza na području gradova Novi Marof i Lepoglava te općina Bednja, Klenovnik, Cestica, Vinica, Petrijanec, Maruševec, Breznica, Veliki Bukovec i Mali Bukovec.

>> FOTO Mraz u Viničkom kraju nanio nenadoknadive štete poljoprivredi - pogledajte slike katastrofe

Temperature koje su se prošlog četvrtka i petka ujutro spustile i do -4⁰C nanio je štetu od 35 milijuna kuna poljoprivrednim kulturama, posebice vinogradima i voćnjacima. Vinogradi u nižim predjelima oštećeni su 50-100%. Najviše štete vidljive su na jabukama, kruškama, šljivama, višnjama, trešnjama, breskvama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama te orasima u obliku posmeđenja i sušenja na vrhovima izbojaka ili cijelih izbojaka. Štete su vidljive i na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama te se kreću od 40% do 70%.

- Gradska i Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obišla su teren na spomenutim područjima i dostavila Županijskom povjerenstvu preliminarnu procjenu štete za svoje područje te iz njihove procjene šteta iznosi oko 35 milijuna kuna. - rekao je župan Štromar te zamolio Gradska i Općinska povjerenstva da u narednih osam dana od proglašenja nepogode prvu procjenu upišu u Registar šteta. Iz tih je razloga Štromar proglasio elementarnu nepogodu, a gradska i općinska povjerenstva obvezna su u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja elementarne nepogode upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te ih dostaviti Županijskom povjerenstvu koji će sumirane štete dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za ublažavanje i otklanjanje posljedica od elementarnih nepogoda u redovitom postupku.

Komentari