prvi u hrvatskoj

Upravo objavljeno! Glede strane radne snage u županiji učinit će se ovih 7 koraka

Predlaže se provođenje ankete (istraživanje javnog mijenja) sa žiteljima naše županije i sa stranim radnicima, a s ciljem uviđanja kakva su iskustva i odnos prema stranim radnim skupinama te s druge strane, što je navedenim stranim skupinama zanimljivo i čime bi se mogla potaknuti njihova integracija u društvo...
Objavljeno: 23.02.2023. 10:01

Zadnja izmjena: 23.02.2023. 10:19

U županijskoj palači održao se inicijalni sastanak radne skupine koja će se baviti problematikom integracije strane radne snage u lokalno društvo.

Inicijator radne skupine bio je župan Anđelko Stričak, a sastanku je između ostalih nazočio dr. sc. Joso Vuksan, vlasnik tvrtke koja posreduje strane radnike. Ispred privatnog sektora, prisustvovao je između ostalih Boris Kos, kao vlasnik prijevozničke tvrtke i predsjednik varaždinske Obrtničke komore, a ispred javnog sektora, između ostalih, govorila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica varaždinskog Pučkog otvorenog učilišta.

- Tijekom 2021. godine, kada sam tu temu otvorio s prof. Marijanom Cingulom, županijskim vijećnikom, stranih radnika u Varaždinskoj županiji bilo je oko dvije tisuće. Danas, godinu dana kasnije, već ih ima oko četiri tisuće. To nam dovoljno govori koliko je ta tema bitna – rekao nam je o održanom sastanku i inicijativi župan.

Prvi u Hrvatskoj

- Varaždinska županija ovime je prva u Hrvatskoj pokrenula inicijativu za rješavanjem toga pitanja, a o njemu sam nedavno razgovarao i s premijerom Andrejom Plenkovićem. Ta tema je sve prisutnija i u ostalim dijelovima Hrvatske tako da pozdravljam osnivanje radne skupine na državnoj razini koja bi trebala dati okvir te njihove integracije – zaključio je župan.

- To je ujedno i razlog zbog kojeg sam to pitanje otvorio još tijekom kampanje – dodao je.

Ovo je sedam zaključaka radne skupine koje je danas objavila Skupština Varaždinske županije:

  • (1) Spremni ustupiti prostore - Županija je spremna ustupiti prostore srednjih škola koje su u njezinoj teritorijalnoj nadležnosti za provođenje programa za usavršavanje jezika i osposobljavanja, a također se predlaže da i poslodavci ustupe prostor ukoliko to bude pristupačnije njihovim radnicima.

  • (2) Izrada ankete - Predlaže se provođenje ankete (istraživanje javnog mijenja) sa žiteljima naše županije i sa stranim radnicima, a s ciljem uviđanja kakva su iskustva i odnos prema stranim radnim skupinama te s druge strane, što je navedenim stranim skupinama zanimljivo i čime bi se mogla potaknuti njihova integracija u društvo.

  • (3) Izrada baze podataka - Predlaže se izrada objedinjene baze podataka (koliko je stranih radnika na privremenom boravku u našoj županiji, u kojim mjestima borave i rade, koje su narodnosti itd.)

  • (4) Učenje hrvatskog jezika - Predlaže se da učenje hrvatskog jezika bude jedan od uvjeta za zapošljavanje

  • (5) Mogućnost kreditiranja -  Predlaže se da bankarski sektor razmotri mogućnost kreditiranja stranih radnika za potencijalnu kupnju nekretnina, a u cilju spajanja obitelji te potencijalnog trajnog nastanjenja: poticanje naseljavanja u napuštena naselja

  • (6) Medijska kampanja - Predlaže se putem medija prezentirati pozitivne učinke koje strani radnici donose našoj državi, a u cilju stvaranja pozitivne slike o stranim radnicima

  • (7) Spoznate razlike - Uviđa se razlika između radnika iz nama bližih zemalja gdje se takvi radnici lakše prilagode našoj kulturi i običajima, nego li oni koji dolaze iz dalekih zemalja, kojima je i prilagodba prema tome kompleksnija. 

Komentari