europski trend pred vratima

Varaždinska županija 'uvozit' će imućne umirovljenike sa Zapada? Evo priče...

Mađarska, Slovenija, Malta… samo su neke od zemalja u kojima veći dio godine ili čak ostatak života odlučuju provesti državljani obližnjih zemalja, koji 'pod stare dane' napuštaju svoju domovinu jer im postaje preskupa. Barbara Antolić Vupora, i sama vlasnica doma, slaže se da potencijal postoji, postoje i prokušane prakse, a Siniša Jenkač prliku vidi u činjenici da je bolnica u Novom Marofu središnja bolnica takve vrste u Hrvatskoj, a samo 15 kilometara dalje nalaze se i Varaždinske Toplice…
Objavljeno: 12.02.2022. 10:22

Zadnja izmjena: 12.02.2022. 12:36

Varaždinska županija i sjever Hrvatske općenito imaju velik potencijal za ''uvoz umirovljenika'', odnosno starijih stranih državljana kojima njihova mirovina nije dovoljna za život u njihovoj zemlji, smatra novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Ipak, zasada oni još uvijek ne dolaze u velikom broju u Hrvatsku, odnosno dolaze tek pojedinačno, dok su neke druge europske zemlje već prepoznale potencijal u "uvozu" stranih umirovljenika.

- Te su države prepoznale da umirovljeniku koji ima recimo 1.200 eura mirovine "uz" ili "bez" pomoći ukućana to nije dovoljno za smještavanje u dom ili za brigu. Tu se sad otvara prostor da mi osiguramo domove u kojima će biti smješteni i naši umirovljenici, ali i strani državljani jer je jeftinije - kaže Jenkač.

'Strancima su naši domovi jeftiniji'

Novi Marof - V. Toplice

Što se tiče Sjevera Hrvatske, Jenkač vidi više dodatnih mogućnosti koje bi se mogle pružiti starijima i nemoćnima, gdje se također javlja i turistički potencijal, a sličan primjer postoji već i u Mađarskoj i Sloveniji. Bolnica u Novom Marofu ključna je hrvatska bolnica za palijativnu skrb,  i to nije sve.

- Tu imamo i Varaždinske Toplice, što nije samo za starije ljude koji su nemoćni. Ja tu vidim mogućnost razvoja takve vrste turzima. Vi možete staviti umirovljenika u mini-bus, "otpeljati" ga u Toplice, on može tamo uživati i koristiti sve ono što mu Toplice mogu pružiti ili bi mogle pružiti u nekoj budućnosti i to je priča koja se nadograđuje i to ima budućnost.

Turistički potencijal domova za starije

Prakse već postoje

Barbara Antolić Vupora, koja je i sama vlasnica doma za starije i nemoćne, slaže se s gradonačelnikom, a kao primjer spominje navike engleskih umirovljenika. Kako kaže, oni oni pola godine provode u Engleskoj, a pola u Malti gdje su niže cijene.

- Slažem se da postoje dobre prakse uz cijelu granicu s Njemačkom, čak su i Njemci sami ulagali u te domove za starije i nemoćne, a u Poljskoj je bila nuđena jeftinija skrb. Mi možemo početi razmišljati da će i Hrvatska biti cjenovno prihvatljivija za umirovljenike, s time da je Dalmacija daleko konkurentnija - rekla je.

'Dalmacija je konkurentnija'

Preduvjet je infrastruktura

Ipak, smatra kako Sjever Hrvatske ima velikih mogućnosti za ovakvu vrstu turizma, no samo uz uvjet da se osigura dobra infrastuktura koja bi to pratila.

- Međutim, kod drugih naroda je pitanje tradicije i navike koliko su oni spremni odlaziti u druge zemlje i proživjeti zadnje godine svog života. Toplice, slažem se, ali moraju Toplice postojati. Moraju i sve druge službe koje su "support" umirovljenicima pratiti projekt izgradnje budućeg turističkog doma za starije i nemoćne - zaključuje Antolić Vupora.

'Da, ali uz dobru infrastukturu'

Cijelu emisiju s Barbarom Antolić Vuporom i Sinišem Jenkačem pogledajte ovdje:

 

Komentari