Šef HDZ-a ne odustaje

Stričak 'iskopao' zapisnik Državne riznice iz 2007. te i dalje tvrdi da je JPP obavijen 'velom tajnosti'

Objavljeno: 05.04.2016. 08:12

Zadnja izmjena: 05.04.2016. 08:16

Nakon što su si proteklog tjedna na izvanrednoj sjednici Županijske skupštine župan i zamjenici podrškom većine vijećnika smanjili plaće, a Županija dala JPP-ugovore građanima na uvid, šef oporbe Anđelko Stričak i dalje tvrdi da su oni obavijeni "velom tajnosti".

- Svi koji su zainteresirani da dobiju uvid u JPP projekte dužni su potpisati Izjavu o čuvanju Povjerljivosti podataka – kaže Stričak, a medijima je poslao i presliku spomenute Izjave.

- Što se dogodilo s prvotnim tvrtkama posebne namjene, kojim se tvrtkama isplaćuju naknade i temeljem kakvih ugovora? Tko je bio vlasnik prvotnih tvrtki posebne namjene, a tko je vlasnih sadašnjih kojima se isplaćuju naknade – pitanja su koje Stričak upućuje županu Štromaru.

"Temelj problema"

- Temeljem koje pravne radnje je izvršen prijenos ugovora s prvotnih tvrtki posebne namjene na novoosnovane i da li su tim postupkom oštećeni vjerovnici, tj. kooperanti i dosadašnji dobavljači materijala, roba i usluga? – nastavlja Stričak, pitajući aktulnu županijsku vlast "čije štiti interese (javnog ili privatnog partnera)"?

Predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik, kako je obrazložio u svojom priopćenju za medije, smatra da "temelj svih sadašnjih problema leži u deset godina staroj činjenici" koju je, ističe, utvrdila Državna riznica 3. rujna 2007. godine.

"10 milijuna više"

- U zapisniku o obavljenom proračunskom nadzoru Državna riznica upozorila je da 'ukupan godišnji iznos svih naknada po ugovorima o JPP-u ne smije prelaziti iznos od 20.856.975,30 kuna. Ukupna godišnja obveza za koje su ugovori zaključeni do dana proračunskog nadzora iznosila je 31.564.598,16 kuna' – navodi Stričak.

- 'Iz navedenog slijedi da je Županija u 2007. godini preuzela dodatne obveze po ugovorima o JPP-u koji su za 10.707.622,86 kuna veći od iznosa koji je propisan odredbama članka 13. navedenog Zakona' – zaključuje predsjednik HDZ-a Varaždinske županije uz presliku spomenutog dokumenta.

Evo što je Stričak proslijedio medijima:

 

 

 

 

Komentari