etv studio

Stričak: Da sada imamo tzv. Pentagon, prvi izbjeglički val bismo smjestili tamo

Stričak je pojasnio kako se u sklopu Centra planira graditi skladište za čuvanje hrane, ali i dvorana koju bi sudionici zaštite spašavanja mogli koristiti za svoju psihofizičku pripremu ili bi se mogla koristiti u ove namjene kao što je sada slučaj s izbjeglicama...
Objavljeno: 02.03.2022. 14:52

Zadnja izmjena: 02.03.2022. 14:54

Izbjeglice se neće dočekati nespremno u Varaždinskoj županiji, rekao je župan Anđelko Stričak danas u eTV studiju.

Zasad imamo jednu prihvatnu lokaciju, kazao je.

- To je Dom 2 u sklopu Specijalne bolnice u Varaždinskim toplicama. Kroz njega je dosad prošlo sedam izbjeglica, a na području Varaždinske županije se nalazi 15 izbjeglica. Ako popunimo Dom 2 gdje imamo stotinjak kreveta, aktivirat ćemo malu dvoranu u sklopu Arene gdje će biti oko 100 poljskih kreveta - kazao je Stričak.

'Da sada imamo tzv. Pentagon...'

Upravo na ovom primjeru Stričak je  izrazio neophodnost izgradnje Regionalnog centra civilne zaštite, tzv. Pentagona, kao i nadu da će se kroz mjesec, dva početi s projektiranjem, nakon što Grad Varaždin kupi čestice potrebne za izgradnju.

- Da imamo taj centar, prvi izbjeglički val bismo mogli smjestiti tamo - rekao je Stričak te pojasnio da se u sklopu Centra planira graditi skladište za čuvanje hrane, ali i dvorana koju bi sudionici zaštite spašavanja mogli koristiti za svoju psihofizičku pripremu ili bi se mogla koristiti u ove namjene kao što je sada slučaj s izbjeglicama.

'Pentagon je blizu Varaždinu i autocesti'

Danijel Borović, jedno od najpoznatijih lica Domovinskog rata, umirovljeni vojni pilot i pukovnik hrvatske vojske pojasnio je zašto je granica Varaždina i Gornjeg Kneginca, gdje bi se izgradio Regionalni centar, dobra lokacija.

Lokacija je objedinjena je i lakše je njome koordinirati - naveo je Borović. U blizini je svih obilaznica te autoceste, dodao je.

'Vatrogasci su osnova'

Osim spomenutog centra, oštrica civilne zaštite, kako je rekao Striačk, moraju biti vatrogasci. Prisjetio se kako se 2018., kada je bio član saborskoga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, krenulo u izradu novog zakona o vatrogastvu i opremanju vatrogasnih postrojbi kada se odlučivalo o efikasnoj raspodjeli opreme diljem države. Dvojba je bila: da li opremu koncentrirati u Dalmaciji, gdje je veća opasnost od požara, ili ravnomjerno rasporediti po cijeloj Hrvatskoj.

- Jedna shema je bila da se da veća pozornost područjima gdje je požarna opasnost veća, a druga da se podjednako opreme vatrogasci u svakoj županiji i da u slučaju potrebe ti vatrogasci s kontinenta nakon toga idu pomoći na jug. Prevagnula je druga opcija i smatram da je to dobro - rekao je Stričak, dodajući kako je Plenkovića Vlada županiji već do sada donirala 14 vozila.

'Zašto smo vratili vojsku'

Kao što se na tome radilo od 2018., na povratku vojske u Varaždin radilo se još od 2016. godine.

Vojska je jedan dodatak našoj sigurnosti, naveo je Stričak, ne samo u ratno vrijeme već i tijekom mirodobnih prijetnji. - Zbog poplava i požara, ali i sada kada treba pomoći kod smještaja izbjeglica - rekao je.

Cijeli intervju s Anđelkom Stričakom i Danijelom Borovićem pogledajte ovdje:

 

Komentari