tema funkcionalnog spajanja

Stričak: Bi li Gornji Kneginec bio najrazvijenija općina da je u sastavu Grada Varaždina?

Objavljeno: 23.01.2023. 19:01

Zadnja izmjena: 23.01.2023. 19:08

'Na našim općinama je da razmotre bi li svojim građanima još bolje usluge mogli pružiti kroz jednu od mogućnosti funkcionalnog spajanja', poručio je danas župan Varaždinske županije Anđelko Stričaka, dodajući da je svaka općina u Varaždinskoj županiji opravdala svoje postojanje.

Bi li Općina Gornji Kneginec bila najrazvijenija u županiji da je u sastavu Grada Varaždina, pitanje je koje pred okupljenima u županijskoj palači postavio Stričak.

- Bi li se u Općini Bednja, koja je najudaljenija od županijskog središta, provodile sve te investicije? Bi li općine Donja Voća, Visoko, Mali Bukovec, Maruševec ili Petrijanec bile danas to što jesu da nisu imale mogućnost same odlučivati o svojoj sudbini? Ponavljam, sve naše jedinice lokalne samouprave opravdale su svoje postojanje, no uvijek postoji mogućnost da se napravi iskorak.

Na općinama je da razmotre

Upravo je to, kako je pojasnio Stričak, predviđeno projektom koji je danas predstavlje u županijskoj palači.

- Na našim općinama je da razmotre bi li svojim građanima još bolje usluge mogli pružiti kroz jednu od mogućnosti funkcionalnog spajanja, primjerice, putem zajedničkog službenika, zajedničkog upravnog odjela ili putem zajedničkog trgovačkog društva ili ustanove. Time bi se, s jedne strane, ostvarile uštede, a s druge napravio iskorak u funkcioniranju naših općina i gradova – zaključio je Stričak.

  • Riječ je o projektu vrijednom 20.076.342,14 kuna koji se financira kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2022.“, a prvi je korak prema promjenama u sustavu lokalne samouprave.  Cilj projekta je unaprijediti učinkovitost sustava javne uprave kroz optimizaciju sustava lokalne, područne (regionalne) samouprave.

Komentari