Zasmetao mu "revanšizam"

Stričak odgovorio na prozivku Štromara: Ako nema 100 tisuća za prijevoz, neka ukine Županiju!

Objavljeno: 12.03.2016. 11:42

Zadnja izmjena: 12.03.2016. 11:49

Brzo ćemo vidjeti je li u pitanju revanšizam Mosta i Domoljubne koalicije prema sjeveru Hrvatske kojeg vode HNS i SDP, rekao je u petak na tiskovnoj konferenciji Štromar, reagirajući na prijedlog državnog proračuna kojim se, prođe li, od rujna ove godine u potpunosti dovodi u pitanje sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji.

Zasmetalo je to županijskog šefa HDZ-a i saborskog zastupnika Domoljubne koalicije Anđelka Stričaka koji se danas oglasio priopćenjem za medije. Kada je u pitanju budućnost financiranja prijevoza srednjoškolaca Štromara je nazvao kontradiktornim, a vezano uz "revanšizam" pozvao ga da navede "koje su to projekte provele stranke Kukuriku koalicije na području Varaždinske županije u protekle četiri godine".

- Najprije obmanjuje javnost dramatičnom tvrdnjom da se ukida financiranje prijevoza učenika, a odmah iza toga tvrdi da 'da se za ovu školsku godinu sredstva za sufinanciranje mjesečnih karata smanjuju za oko 100.000 kuna' – kaže Stričak, ističući da se "iz toga jasno može iščitati da se prijevoz učenika ne ukida“.

"Neka ukine Županiju"

No Štromar je, barem se tako čini, mislio – na situaciju koja će uslijediti od rujna ove godine, na koju se Stričak u ovom priopćenju nije osvrnuo. Vezano, pak, uz sufinanciranje prijevoza do lipnja ove godine, Stričak varaždinskom županu poručuje da ako Županija nema spomenutih 100.000 kuna, neka "pokrene postupak za njezino ukidanje, jer – ne ostvaruje svrhu svoga postojanja".

Šef HDZ-a je i ovom prilikom ponovio svoju tvrdnju da je cijeli projek JPP-a zapravo "na kriminalnim temeljima (pet puta skuplji od klasičnog modela izgradnje, ugovori nose oznaku tajnosti...)“, zbog čega, kako ističe, već deset godina upozorava na nepravilnosti.

- Kad župan tvrdi da ova Vlada ne razmišlja o gradnji novih škola, pozivamo ga da navede koje su to škole izgrađene u njegovom sedmogodišnjem mandatu. Također, bilo bi lijepo da objasni kako to da, pozivajući se često na snažnu vertikalu bivše vlasti, još dan danas nisu postavljeni temelji za dogradnju zgrade kirurgije – nastavlja Stričak.

"Slova nije prozborio..."

Nabraja potom studio HRT-a, Sveučilište Sjever, Carinu, Hrvatske željeznice... i pita župana "zašto nije ni slova prozborio kad su iz Varaždinske županije izmještena sjedišta važnih institucija?". Štromaru šef oporbe predbacuje i neizostavne bale, te ističe da građani "nakon sedam godina projektiranja imaju pravo znati u kojoj su fazi projekti Aglomeracije Varaždin i obnove Arboretuma Opeka“.

U svom priopćenju Stričak se na kraju ne osvrće na Štromarov poziv poziv saborskim zastupnicima iz Varaždinske županije ("...posebno onima koji su glasovali za vladajućih koaliciju..."), da "nagovore vladu da amandmanom promijene stavke u proračunu koje tangiraju sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca". No, s obzirom na posljednji razvoj događaja, pred nama je zasigurno burna sjednica Županijske skupštine, koja je na rasporedu u utorak 15. ožujka...

Komentari