Odavanje počasti

Stričak u Bleiburgu: "Treba učiti iz prošlosti da nam se ne ponove režimi koji su sijali strah"

Saborski zastupnik Anđelko Stričak, na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokivćem u četvrtak je odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta.
Objavljeno: 19.05.2019. 10:00

Zadnja izmjena: 19.05.2019. 10:02

Saborski zastupnik Anđelko Stričak, na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokivćem u četvrtak je odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta.

Tom prilikom predsjednik Hrvatskog sabora izjavio je kako je na Bleiburg došao iskazati poštovanje žrtvama, ljudima koji su ubijeni bez sudske presude, ljudima koji su ubijeni iz osvete. Dodao je kako se mora osuditi zločin te da se „ovdje radi o zločinu komunističkog režima“. Osim odavanja počasti žrtvama Bleiburške tragedije i križnog puta na Bleiburškom polju, vijenci su položeni i zapaljene svijeće na komemorativnom mjestu Tezno kod Maribora te na Macelju, koje je najveće stratište nakon Drugoga svjetskog rata na području Republike Hrvatske.

Stričak je nakon odavanja počasti žrtvama naglasio da upravo iz prošlosti treba učiti i poduzeti sve da nam se ne dogode zločinački režimi koji su sijali strah i mržnju, a iza sebe ostavljali unesrećene i pogubljene.

- Mnogo je nedužnih stradalo u i nakon završetka Drugog svjetskog rata, što i dan-danas izaziva rasprave, polemike, ali i nažalost podjele u društvu. Naše odavanje počasti žrtvama je i prilika da svjedočimo istinu o događajima nakon rata, a nju možemo znati samo kada se istraže sva grobišta. Iz prošlosti trebamo učiti te poduzeti sve da nam se ne ponove režimi koji su sijali strah, a iza sebe ostavljali unesrećene i pogubljene. - kazao je Stričak.

Komentari