Apel na vladu

Štromar i Posavec Vladi: "Vratite sredstva za prijevoz učenika, jer nas inače vraćate - u prošlost"

Objavljeno: 10.06.2016. 13:00

Zadnja izmjena: 10.06.2016. 13:26

Zamjenik predsjednika HNS-a i župan Varaždinske županije Predrag Štromar i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Međimurske županije Matija Posavec pozivali su premijera Tihomira Oreškovića, potpredsjednike Vlade i ministra obrazovanja Predraga Šustara da osiguraju sredstva za prijevoz učenika u novoj školskoj godini i da to naprave svakako prije nego što se raspadne ova Vlada.

HNS je nekoliko puta apelirao da se što žurnije donese odluka o vraćanju sufinanciranja prijevoza za učenike, jer će se zbog Vladine odluke o ukidanju brojni roditelji, posebno u ruralnim sredinama, suočiti s financijskim problemima. Iako je najavila primjenu socijalnog cenzusa, Vlada još ništa nije pripremila, pa HNS još jednom poziva vladajuće da sredstva osiguraju ili rebalansom proračuna ili preraspodjelom stavki u Ministarstvu obrazovanja ili iz proračunske rezerve. 

Ranije 30% mladih nije upisivalo srednju školu

Štromar je upozorio da bi ukidanje sredstava za prijevoz učenika mnoge sredine moglo vratiti u prošlost, jer se, prije nego što se započelo s ovim projektom, čak 30 posto mladih u Varaždinskoj županiji nije upisivalo u srednju školu. Iz jednog, jednostavnog razloga – roditelji nisu imali novca za plaćanje autobusnih karti, upozorio je. 

„Naravno da nije svejedno hoće li od 9. mjeseca morati plaćati 300, 500 ili 1000 kuna svaki mjesec u uvjetima života koji nisu laki.“, poručio je Matija Posavec. 

Međimurski župan podsjetio je i da do 13. srpnja traje natječaj za osobne asistente u nastavi i pozvao sve institucije da na vrijeme završe pripreme kako bi djeca, kojoj je to potrebno, s prvim danom školske godine imala osigurane osobne asistente.

 

Komentari