"To radi zbog samopromocije"

Štromar odgovorio Čačiću da omalovažava djelatnike AZRA-e koja "očekuje milijardu kuna projekata"

Objavljeno: 13.04.2016. 15:33

Zadnja izmjena: 13.04.2016. 15:38

Foto: Arhiva

Prošlotjedna tiskovna konferencija Radimira Čačića, na kojoj je najavio ofenzivu po Varaždinskoj županiji, izazvala je reakciju ponajprije Brune Hranića u svojstvu predsjednika Udruge općine, a danas se na Čačićeve navode o AZRA-i osvrnuo i varaždinski župan Predrag Štromar.

Podsjetimo, predsjednik Reformista na tiskovnoj konferenciji komentirao je izvješća AZRA-e, istaknuvši da ih je čitao te da „ona govore o nekih osam milijuna... Zadnjih deset godina ne rade apsolutno ništa, a u međuvremenu je Rijeka realizirala 2,5 milijarde projekata“, rekao je Čačić.

>>Čačić ponovno u ofenzivi - u tri ciklusa planira zaći u svako selo i 'posredovati' za europske milijune

>>Hranić Čačiću da iznosi neistine, Reformisti njemu da je pogrešno informiran

Štromar Čačićevu tvrdnju smatra neistinitom i uvredljivom. Kako se da iščitati iz priopćenja za medije, varaždinski župan od AZRA-e je zatražio izvješće te tvrdi da je agencija postigla "veliki pomak od 2009. otkako je na dužnosti župana Varaždinske županije".

Štoviše, Štromar ističe da je od 2005. do 2009. godine spomenuta agencija realizirala projekta u vrijednosti oko 22 milijuna kuna, dok je, nasuprot Čačićevim navodima u razdoblju od 2009. do danas realizirano projekata u vrijednosti većoj od 215 milijuna kuna.

"Ne omalovažavajte ljude!"

- Dakle, gotovo deset puta više! Zato oštro odbacujem optužbe da je Varaždinska županija na samom dnu po realizaciji projekata i pozivam g. Čačića da više ne omalovažava na ovaj način naš kraj i vrijedne ljude koji, iako s manjim resursima nego neke druge spomenute sredine (Rijeka, nap.), daju sve od sebe da sjevernu regiju naprave još konkurentnijom i ugodnijom za život – kaže Štromar.

Župan navodi da se spomenuti iznos ne odnosi samo na projekte izgradnje, nego i projekte koji su uključivali razmjenu znanja i iskustva među tvrtkama, obrazovnim institucijama, poljoprivrednim gospodarstvima i samim građanima.

Do takve razlike je pak došlo, kako ističe, između ostaloga i zbog otvaranja novih fondova, ali smatra da je to poglavito rezultat stručnjaka i angažirane uprave "koji su znali prepoznati kako iskoristiti sredstva".

"Očekuje se milijarda"

- Očito je da je g. Čačiću i dalje na prvom mjestu isključivo samopromocija, ali neka ju barem provodi s točnim brojkama – zaključuje Štromar, navodeći da se u naredne četiri godine "kroz sve projekte očekuje oko milijardu kuna", a posebno pritom ističe Aglomeraciju Varaždin vrijednu 680 milijuna kuna.

U istom priopćenju na Čačićevu izjavu reagirao je i Krunoslav Lukačić, direktor AZRA-e, koji kaže da se zbog "neorganiziranost nekih ministarstava čekaju objave natječaja, ali čim se to dogodi, prvi će dostaviti svu potrebnu dokumentaciju".

Što se tiče "velikih projekata", kako je rekao, u međuvremenu provode projekte Inegriranog prijevoza putnika, za mjesec dana Izgradnju spojnog objekta u bolnici u Novom Marofu, uređenje Arboretuma Opeka i Pomoćnike u nastavi već drugu godinu zaredom kao „predvodnici u čitavoj državi“, napomenuo je direktor AZRA-e.

Komentari