Odluka je spremna

Štromar s učenicima krenuo pred Ministarstvo: „Ako se prijevoz ne riješi, opet ćemo u Zagreb“

Objavljeno: 07.07.2016. 10:39

Zadnja izmjena: 07.07.2016. 10:50

Foto: Nikola Horvat

Nakon što tehnička Vlada RH jučer u dnevni red sjednice nije uvrstila prijevoz srednjoškolaca, iako je Županija napisala i pripremila  Odluku o sufinanciranju prijevoza, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i tridesetak učenika odlučili su Ministarstvo dovesti pred gotov čin.

Okupili su se danas na varaždinskom Autobusnom kolodvoru i krenuli za Zagreb, odnosno ministru Predragu Šustaru, kojeg je Štromar, kako kaže, „zvao 167 puta, ali se nijedanput nije javio“.

– Imamo jedan jedini cilj – da Vlada donese odluku da prijevoz srednjoškolaca financiraju 75 %. Troškovi prijevoza bez financiranja iznosili bi od 600 do 1.300 kuna. Ne mogu dozvoliti da se opet uvede sustav koji je bio sve do 2005. jer bi mnogi mogli odustati od srednje škole. – rekao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar.,

Ako se prijevoz ne srijedi, opet će u Zagreb

Ovakve probleme, istaknuo je Štromar, imaju i ostali krajevi u Hrvatskoj osim velikih gradova: – Ne smijemo dozvoliti da naši građani pate. Najveći je problem sad za one koji su se tek upisivali, vjerujući kako će mjesečnu kartu plaćati 100 kn.

Ovim, kako ga Štromar naziva, „normalnim i legitimnim prosvjedom“ tridesetak učenika bori se za svoja prava, tvrdi Maja Hohnjec iz Cestice: – Mjesečnu kartu morala bih plaćati 1.000 kn. Mnogi toliko ne mogu izdvajati, posebice oni s više djece srednjoškolaca i studenata. Nadamo se da će tehnički ministar Šustar shvatiti što bi uzrokovalo ukidanje sufinanciranja.

Ako tehničkog ministra Šustara ne bude, kaže župan, Odluku će odnijeti u pisarnicu kako bi postao službenim. Nedonošenje Odluke, zaključio je Štromar, značit će ponovno okupljanje i odlazak u Zagreb najesen, kad će, vjeruje župan, učenika biti „puno, puno više“.

Komentari