podjela mikro-računala

Štromar : Varaždin više ne misli čekati reformu školstva. Sami idemo naprijed!

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.05.2017. 12:33

Zadnja izmjena: 11.05.2017. 22:01

Foto: Mateja Rak

Ravnatelji osnovnih škola susreli su se danas sa županom Predragom Štromarom i glavnom tajnicom Instituta za razvoj i inovativnost mladih Rujanom Bakić te su im tom prilikom uručena mikro računala BBC micro: bit.

Mikro računala služe za učenje programiranja,namijenjena su učenicima petih razreda osnovnih škola i ostaju u njihovom trajnom vlasništvu. Odmah nakon dodjele održale su se i prve radionice, odnosno edukacije za ravnatelje škola nakon kojih će oni svoja znanja prenijeti na učenike. 

-Mi smo jedina županija u Hrvatskoj i jedna od rijetkih regija u svijetu koji smo uveli obavezno učenje programiranja za pete razrede. Mi ne čekamo više državu i njezinu reformu školstva jer mi moramo imati naprednije alate kako bi naši učenici mogli za nekoliko godina mogli pokazati znanje u programiranju.- rekao je Štromar

Također je poručio kako će za 10-15 godina više od 30 posto radnika morati znati barem nešto o programiranju kako bi mogli odraditi svoj dio posla. Sa dodjelom se tu ne staje nego će i iduće godine nova generacija učenika dobiti svoja mikro- računala.

Bakić je rekla kako ovaj uređaj novi jako velike mogućnosti te da ga u svijetu ima samo u Velikoj Britaniji i Islandu, a sada i u Varaždinu. Napomenula je kako žele ovaj projekt provesti i na nacionalnoj razini, no još uvijek nemaju odgovor od države.

 

Komentari