Županija bez kune za školstvo

Štromar: "Ukida se besplatan prijevoz srednjoškolaca, i ja sam taj koji to mora reći roditeljima"

Objavljeno: 11.03.2016. 12:31

Zadnja izmjena: 11.03.2016. 12:35

Foto: Josip Novak

Bude li u Saboru prihvaćen Vladin prijedlog državnog proračuna, Varaždinska županija više neće moći osigurati ni jednu kunu iz svojeg proračuna za razvoj školstva i morat će prekinuti sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, ustvrdio je varaždinski župan Predrag Štromar na današnjoj konferenciji za medije...

Nažalost, rekao je Predsrag Štromar, “ja sam taj koji roditeljima mora reći da se ukida besplatni, odnosno subvencionirani prijevoz srednjoškolaca“.

- Naime, iz prijedloga državnog proračuna Vlade RH vidljivo je da predlaže smanjenje udjela sufinanciranja mjesečnih učeničkih karata od travnja do lipnja sa 75 posto na 50 posto, uz  uvođenje imovinskog cenzusa. Odnosno, za ovu školsku godinu nam se smanjuju sredstva za oko 100.000 kuna i još više za iduću – naglasio je Štromar.

„Od rujna socijalni cenzus, ali...“

Dodao je da će roditelji informacije o novim cijenama za autobusni prijevoz učenika i prijevoz vlakom, dobiti u srednjim školama i to za razdoblje od travnja do lipnja 2016. godine.

- Od rujna će informacije dobiti samo oni roditelji koji imaju socijalni cenzus. Takvi će možda dobiti dio novca natrag, ali u ovom trenutku nitko ne zna kako će to sve skupa funkcionirati. Nažalost, veliki dio srednjoškolaca u našoj županiji, koja je još 2005. godine uvela za njih besplatni prijevoz, više neće imati nikakve subvencije – rekao je varaždinski župan.

Napomenuo je da u Varaždinskoj županiji trenutno srednje škole polazi 5.439 učenika, za čiji je prijevoz osiguran skroman iznos novca.

- Prođe li prijedlog državnog proračuna u saboru, roditeljima srednjoškolaca iz ruralnih i udaljenih područja naše županije iz džepa će se uzeti više od 10.000 kuna godišnje – ustvrdio je Štromar uz napomenu kako se nada “da još uvijek nije kasno da se prijedlog Vlade promijeni“.

Županija ostala bez 15 milijuna kuna za JPP

Pritom je apelirao na sve saborske zastupnike iz Varaždinske županije i poglavito na one “koji su glasali za aktualnu Vladu, da je nagovore da amandmanom promijene stavke u proračunu koje tangiraju sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca“.

- Trebaju promijeniti samo dvije stavke – prvu kojom je Varaždinskoj županiji oduzeto 15 milijuna kuna za predviđenu izgradnju škola i drugu, u kojoj za prijevoz srednjoškolaca moraju osigurati oko 100 milijuna kuna – rekao je župan.

Dodao je da će HNS samostalno uputiti takav amandman, jer svi učenici “moraju imati jednaku šansu u obrazovanju“.

- Brzo ćemo vidjeti je li u pitanju revanšizam MOST-a i Domoljubne koalicije prema sjeveru Hrvatske kojeg vode HNS i SDP – ističe Štomar.

Podsjećamo, Varaždinska županija namjeravala je JPP-om izgraditi nove škole u Novom Marofu i Sv. Iliji, te dograditi postojeće u Ivancu i Martijancu.

“Upropastili civilizacijski doseg“

- Ova Vlada ne razmišlja o gradnji novih škola, osim. možda, u dvije-tri za to podobne županije – ustvrdio je Štromar.

Najavljeno smanjenje novca u županijskom proračunu prokomentirao je i zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić rekavši kako je to i “velika prijetnja za stanovnike Varaždinske županije i atak na pronatalitetnu politiku“.

Na njega se nadovezao pročelnik Upravnoga odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek nazvavši besplatan prijevoz “civilizacijskim dosegom“.

- Imaju ga i SAD i Kanada, uz besplatne udžbenike i prehranu za učenike. Razvijenim zemljama ne pada na pamet da uvode imovinske cenzuse za prijevoz učenika – zaključio je Huđek.
     
 
 

Komentari