Studenti iz Varaždina prezentirali istraživanja u Americi

Objavljeno: 27.04.2015. 10:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: FOI

Izvor: galerija-images/varazdinski studenti u americi 2015

U Orlandu i Chicagu održan je tradicionalni, 6. po redu studentski međunarodni istraživački simpozij. Suorganizatori su TRIO McNAir program Sveulilišta Cetralna Florida Orlando (UCF), McNair i A. Mitchem F. Sveučilišta DePual iz Chicaga (DPU), Odsjek za osobe s invaliditetom Sveučilišta Illinois (UIC) iz Chicaga te Fakultet organizacije i informatike Varaždin (FOI) Sveučilišta u Zagrebu.

Uz američke studente, na simpoziju su sudjelovali i studenti iz Varaždina. Ovaj oblik suradnje i studentske razmjene iz Varaždina, Orlanda i Chicaga se kontinuirano odvija od 2010. godine. Dosadašnjih godina se u različite aktivnosti suradnje uključilo 500-tinjak pojedinaca, a na samoj razmjeni je sudjelovalo 48 studenata i nastavnika.

Studentski simpozij uključuje prezentacije studentskih istraživanja, kulturne, sportske programe i programe volontiranje, koji doprinose aktivnom uključivanju akademske zajednice u projekte šire društvene zajednice.

Studente i nastavnicu Fakulteta organizacije i informatike je primila i Generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu, dr.sc. Jelena Grčić-Polić te je sa zanimanjem saslušala iskustva umrežavanja institucija u vertikali obrazovanja u Varaždinskoj županiji. Predstavljeni su aktivnosti međunarodne suradnje i istaknuta je važnost diplomacije u međunarodnom okruženju.
Razgovaralo se i o rezultatima dosadašnje suradnje u području istraživačkog rada studenata i potreba za njihovim umrežavanjem u međunarodne interdisciplinarne timove. Istaknuta je dobra suradnja s jedinicama lokalne uprave i samouprave, Županijom i Gradom. Naglašena je uloga Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora, poslovnih organizacija i Alumnija FOI-ja, koji daju značaju potporu ovom projektu.

Studenti FOI-ja su prezentirali vlastita istraživanja o uporabi informacijske i komunikacijske tehnologije u području društveno korisnog rada, potpore učenicima s poteškoćama u razvoju, sportu za osobe s invaliditetom, vršnjačkoj potpori u učenju studentima i učenicima s invaliditetom.

Mentorica studentkih radova je izv.prof.dr.sc. Violeta Vidaček Hainš, a na razmjeni su sudjelovali studenti Antonela Čižmešija, Antonija Milak i Tadija Baragić. Dodatno je na Odsjeku za osobe s invaliditetom Sveučilišta Illinois prezentiran model edukacije pomoćnika u nastavi. Radi se o projektu koji Varaždinska županija provodi u 34 škole u regiji. Promoviran je koncept volontiranja u Socijalnoj samoposluzi.

U sklopu panel diskusije je na Sveučilištu DePaul prezentiran model međunarodne suradnje FOI-ja s TRIO McNair programima iz SAD-a. McNair programi su namijenjeni stipendiranju darovitih studenata, pripadnika nacionalnih manjina, prvoj generaciji u obitelji, često slabijih primanja roditelja.

Programi McNair stipendiranja su dobili ime po tragično preminulom astronautu Ronaldu McNairu, koji je stradao u neuspjeloj misiji lansiranja challengera 1986. godine. Aktualnu suradnju u koordiniraju voditelji dr.sc. L. Berardi i dr.sc. B. Spittle iz Chicaga te M. Aldarondo Jeffries iz Orlanda, uz potporu Ureda za međunarodnu suradnju i Uprave FOI-ja: prof.dr.sc. Vjerana Strahonje, prof.dr.sc. Nevena Vrčeka, doc.dr.sc Nine Begičević Ređep i doc.dr.sc. Z. Erjavca i Izabele Oletić, univ.spec.pol.

Osim akademskog dijela, studenti su se upoznali i sa znamenitostima tog dijela Amerike. Dio terenske nastave je održan u NASI - Kannedy Space Centru kraj Orlanda na Floridi, W. Disney Worldu u koji studenti UCF-a odlaze na stručnu praksu, u Muzeju znanosti i industrije u Chicagu.

Studenti su bili pozvani na društvena događanja te su tako prisustvovali svečanosti Međunarodne konferencije o obrazovanju Penn State Sveučilišta iz Pensilvanije, održanoj u Umjetničkoj galeriji u Chicagu. Kako se u to vrijeme na FOI-ju održavao Dan međunarodne suradnje, iz Chicaga su poslali pozdrave putem video linka.

Zanimljiv detalj ove suradnje je način promidžbe Varaždina i okolice na mrežnim stranicama McNair programa Sveučilišta Centrala Florida. Budete li otvarali ove stranice, nemojte se iznenaditi kada naiđete na brojne fotografije iz Varaždina i Hrvatske te na snimke FOI web kamere uživo s varaždinskog Korza. Studente je u zračnoj luci u SAD-u dočekao tradicionalni natpis dobrodošlice na hrvatskom jeziku.

Zahvaljujemo svima koji su omogućili da se suradnja sa Sveučilištima u SAD-u kontinuirano odvija unatrag šest godina te pozivamo sve zainteresirane da se pridružite ovom međunarodnom projektu. Uz dosadašnje kontakte, ostvareni su i brojni novi te su dogovorene smjernice za nastavak suradnje. Sljedeće online studentske prezentacije će biti u rujnu 2015. u sklopu Studentske sekcije međunarodne konferencije CECIIS, 7. studentski simpozij se planira u Varaždinu u lipnju 2016.

{gallery}varazdinski studenti u americi 2015{/gallery}

Komentari