hns najavio amandmane

SUFINANCIRANJE ŠKOLA Batinić upitao Plenkovića je li to politička poruka, a Plenković obećao pronaći rješenje

Objavljeno: 12.12.2016. 08:50

Zadnja izmjena: 12.12.2016. 09:04

Županijski HNS poslao je priopćenje u kojem stoji kako se u novom državnom proračunu nije našlo sredstava za sufinanciranje najma škola i dvorana u Varaždinskoj županiji te Koprivničko-križevačkoj županiji. Time bi Varaždinska županija ostala bez 15 milijuna kuna na godišnjoj razini, a u problemima će se naći i pojedini gradovi i općine.

HNS je u Saboru najavio amandmane, a među ostalim, predat će i amandman vezan za obvezu države da sufinancira troškove najma školskih objekata, a koja je definirana Sporazumom, objašnjavaju u priopćenju.

-Mi ćemo amandmanima konkretizirati svoje prijedloge dorada za ne tako skupe stvari, a vrlo bitne za jedinice lokalne samouprave, u dovršetku planova izgradnje škola, vrtića, sanacije klizišta pa i do dobrog dijela obrazovnog sustava koji nam svima treba biti fokus – najavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak tijekom rasprave o državnom proračunu.

Na problematiku oko nepoštivanja Sporazuma sklopljenog između Varaždinske županije i Ministarstva obrazovanja upozorili su i HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh, kao i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a Milorad Batinić.

"Politička poruka?"

-Ovo je druga godina zaredom kako hrvatska Vlada odbija ispuniti svoje pravne obveze i time dovodi čitav niz jedinica lokalne samouprave u gotovo bezizlaznu situaciju. S druge strane u ovom prijedlogu proračuna imate 53 ili 54 milijuna kuna namijenjena subvencioniranju troškova izgradnje čuvenih arena. Kako je moguće da za to ima sredstava, a za škole i školske dvorane nema? – rekao je Richembergh.

- Je li to politička poruka Varaždinskoj županiji i Koprivnici, politička poruka sjeveru Hrvatske odnosno građankama i građanima tog dijela RH? – upitao je HNS-ov Milorad Batinić premijera Plenkovića.

Premijer Plenković je pak rekao kako je o navedenoj temi razgovarao sa županom Predragom Štromarom te je obećao kako će se naći rješenje.

Ukoliko se pogreška u prijedlogu proračuna ne ispravi i država ne preuzme obveze, sav teret će pasti na Županiju, odnosno gradove i općine. To će na kraju dovesti do velikih problema i nemogućnosti funkcioniranja regionalnih samouprava, što bi moglo dovesti do njihovog gašenja - zaključuju u priopćenju.

 

Komentari