Najava HZMO-a

Sutra kreće isplata nacionalnih naknada za starije

Objavljeno: 17.01.2024. 18:03

Zadnja izmjena: 17.01.2024. 18:35

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Sutra započinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za prosinac 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 7.278 korisnika, za što je osigurano 876.543,65 eura iz državnog proračuna. Još ovoga puta bit će isplaćena naknada u visini od 120 eura, a od idućega mjeseca iznosit će 150 eura.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe ostvaruju hrvatski državljani s navršenih 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, koji nisu korisnici mirovine. Ostali su uvjeti da njihov i/ili prihod članova njihova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 300 eura, da nisu korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu te da im nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi, da nemaju ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju kao primatelji uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora. 

Komentari