Sve više krađa: Znate li kako se zaštiti od kradljivca bicikla?

Objavljeno: 07.07.2015. 10:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Iako se kod nas bicikli kradu tijekom cijele godine i gotovo da nema pravila, ipak je primijećeno kako u ljetnim mjesecima dolazi do većeg broja krađa bicikala, koje zbog povoljnih vremenskih prilika sve više građana i turista koristi kao prijevozno sredstvo.

S obzirom da pritom biciklisti vrlo često zaborave poduzeti neke osnovne mjere samozaštite, policija je napravila savjetnik za građane i turiste kako ne bi postali žrtvom krađe bicikla.

U slučaju krađe bicikla, olakšajte policiji traganje za počiniteljem, a to ćete učiniti na način da fotografirate svoj bicikl, fotografirate ili zapišete tvornički broj bicikla, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći.

Iz policije upozoravaju kako bicikl mora biti uvijek zaključan ili pod nadzorom. U kampovima bicikl ostavite na predviđenom i osiguranom mjestu ukoliko ono postoji, odnosno u blizini recepcije, gdje se uglavnom nalaze zaštitari ili djelatnici kampa.

Ako ste bicikle uzeli sa sobom na more, na plažama ga ostavite na mjestu, gdje će biti pod vašim nadzorom ili nadzorom poznate osobe.

Na ulicama, bez obzira što bicikli ostavljate kratko vrijeme zbog odlaska u trgovinu ili slično, zaključajte ga ili ostavite pod nadzorom poznate osobe.

A kako zaključati bicikl? Policij savjetuje da bicikl uvijek držite zaključan za čvrsti metalni predmet ili pod nadzorom. Nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka, onda je provucite kroz više mjesta na biciklu.
    
Policija preporuča kako ne treba štedjeti na sigurnosti te bicikl zaključajte s dvije sajle.

Prilikom ostavljanja, bicikl izbacite iz brzine ili prebacite u najmanju brzinu, uz bicikl ne ostavljajte nikakav alat.

U dvorištima i stambenim zgradama bicikl držite zaključan, po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva sa ulice i koja su noću osvijetljena.

Naravno da kradljivice bicikla danas ništa ne može spriječiti da bicikl ukradu, ukoliko su to čvrsto odlučili, ali nije na odmet pridržavati se ovih uputa. Osobito ako imamo na umu da bicikli danas koštaju u prosjeku dvije do tri tisuće kuna, što za današnje prilike uopće nije mali novac.

Komentari