svečana sjednica

Foto - FOI obilježava 60. obljetnicu postojanja, evo što je bilo rečeno

Objavljeno: 16.12.2022. 15:03

Zadnja izmjena: 16.12.2022. 15:03

U Koncertnoj dvorani HNK danas je održana svečana sjednica Fakulteta organizacije i informatike, koja je okupila lokalno političko vodstvo i predstavnike Zagrebačkog sveučilišta i države. 

Fakultet organizacije i informatike danas slavi 60. obljetnicu postojanja te 48. obljetnicu svog službenog osnutka, a tu je priliku dekanica Nina Begičević Ređep iskoristila kako bi pobrojala realizirane i aktualne projekte poput obnove Vile Oršić gdje će FOI smjestiti istraživačke laboratorije, odnosno IOT Lab i njihov centar za biometriju, ali i kako bi ponovno istaknula trendove s kojim se Fakultet susreće.

- Danas imamo 2.600 studenata i 155 djelatnika. Kako se snalazimo? Naša snaga, naši djelatnici izuzetno su opterećeni. Unatoč tome, 76 posto djelatnika uključeno je u dodatne projektne aktivnosti. Zato danas FOI je to što jest. Također, ako pogledate Hrvatsku, 2021. godine postojalo je 7,3 tisuća aktivnih IT tvrtki. Po dinamici rasta, IT je najbrže rastuća djelatnost u Hrvatskoj. Moram naglasiti da i dalje nedostaje snažna potpora IT obrazovanju i industriji te je to poruka koju danas želim poslati - rekla je Begičević Ređep.

'Novi centar u Vili Oršić'

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković tom je prilikom najavio i osnivanje Regionalnog predinkubacijskog centra u sklopu Vile Oršić. 

- Multidisciplinarnost FOI-ja ono je po čemu je FOI poznat i priznat i izvan naših granica. Učenje temeljeno na rješavanju problema rezultiralo je time da su studenti FOI-ja zaposleni čak i prije nego završe studij. Regionalni predinkubacijski centar trebao bi se izgraditi u sklopu Vile Oršić koju je Grad dao na upravljanje FOI-ju. Time zahvaljujem i zato što se Vilu Oršić pretvorili u predivnu zgradu u samom centru grada, a koja će biti na raspolaganju svim studentima FOI-ja - rekao je Marković.

'Od vulkana do umjetne inteligencije'

Župan Anđelko Stričak istaknuo je važnost FOI-ja za Varaždin, Varaždinsku županiju, ali i za Sjever Hrvatske.

- U iduća dva mjeseca donosimo plan razvoja naše županije do 2027. godine, a kada pogledamo područje naše županije, od vulkana Gaveznica, spilje Vindije, Gomile u Jalžabetu, Rimljana pa sve do umjetne inteligencije, sve to imamo u našoj županiji. Želimo da se i grad i županija razvijaju i digitaliziraju, ali bez vaših studenata toga nema. Varaždin je zasigurno centar Sjevera Hrvatske, ali potreban mu je jedan mali iskorak kojeg vjerujem da možemo zajedno napraviti - rekao je Stričak.

Komentari