direktor čistoće tvrdi

eTV - 'Više se ne troši na jelo i pilo po 200 tisuća kuna, ali cijena otpada raste jer ga nitko ne želi zbrinuti'

Manju cijenu, međutim, ne treba očekivati niti kada regionalnog odlagališta bude. Problem je što Hrvatska, kaže Svetec, usvaja ekološke standarde Zapadne Europe, koje ne uspijevaju pratiti primanja...
Objavljeno: 02.10.2023. 11:27

Zadnja izmjena: 02.10.2023. 11:27

Gost današnje emisije bio je direktor Čistoće Zoran Svetec, koji je poručio kako je jedini razlog zbog kojeg se povećava cijena odvoza otpada činjenica da isti sve manje odlagališta u Hrvatskoj želi prihvatiti, a regionalnog odlagališta još uvijek nema.

Manju cijenu, međutim, ne treba očekivati niti kada regionalnog odlagališta jednom bude. Problem je što Hrvatska, kaže Svetec, usvaja ekološke standarde Zapadne Europe, a njih ne uspijevaju pratiti primanja, naročito umirovljenika. Najmanja cijena mogla bi biti jedino u slučaju postojanja vlastitog odlagališta.

- Povećanje cijene je bilo samo zbog toga jer nemamo kuda voziti mješani komunalni otpad. Raspisali smo natječaj i javilo se društvo koje je ponudilo 200 eura. Nama je prosječno u crnoj kanti 15,55 kg mješanog otpada. Kada računate da je 200 eura tona, jedan kilogram je 0,2 eura. Dakle, 0,2 eura kada se množi s 15,55 dobije se 3,11 eura. To je cijena koju je donijelo izvršno tijelo Grada Varaždina za novi cjenik. Ono što pokupimo, naplatimo od korisnika te taj isti iznos plaćamo onome kome otpad dostavimo. Čistoća od toga nema apsolutno nikakve koristi - rekao je.

'Rashodi manji za 200 tisuća kuna'

Direktor Čistoće naglašava kako je zatekao stari vozni park, inflaciju i porast cijene rada, a nije zatekao depozit od 19,5 milijuna kuna koji je bivša uprava, kaže - potrošila. Prodaja sekundarnih sirovina također jako oscilira, a još više uslijed rata u Ukrajni, zbog čega ona ne nadoknađuje zapravo ništa.

- Nemam više onih 19,6 milijuna, to je potrošeno. Nemam odakle uzeti novce kako bismo povećali budžet. Vozila su nam bila stara 10,5 godina, sada ih obnavljamo, kupujemo vozila na leasing, povećava se cijena zbrinjavanja određene vrste otpada, a smanjuje se ono za što smo prihodovali. Radnici naravno žele veće plaće, a mi imamo određeni budžet iz kojeg ne možemo izaći dokle jedinice lokalne uprave ne povećaju cijenu. Smanjili smo rashodovnu stranu, samo na reprezentaciji smo smanjili rashode za više od 200 tisuća kuna. 

'Dogovaramo s 13 načelnika i gradonačelnika'

Svetec na kraju upozorava na činjenicu da se s jedne strane komunalna poduzeća moraju boriti s tržižnim uvjetima i poslovati (odgovarati) po zakonu o trgovačkim društvima, a s druge strane cijenu im određuje netko treći, što je na neki način zakonski paradoks.

- Obavljamo uslugu na području 13 jedinica lokalne samouprave i moramo otići do svakog načelnika i gradonačelnika pokušati dogovoriti promjenu cijene. Nijednom od njih nije u interesu povećati ju. Iz dana u dan se mijenjaju uvjeti, a mi ne možemo nikako drugačije utjecati na cijenu osim da ju promijeni gradsko ili općinsko vijeće, a to se odnosi na onaj fiksni dio. Cijenu sakupljanja miješanog otpada, kao i cijeli cjenik, donosi izvršno tijelo, odnosno gradonačelnik ili načelnik - rekao je Svetec.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao direktor Čistoće Zoran Svetec pogledajte ovdje:

 

Komentari