inicijativa

Čehok složan s Podolnjakom - upućen prijedlog da Sveučilište Sjever postane Sveučilište Varaždin

Objavljeno: 21.12.2017. 14:10

Zadnja izmjena: 21.12.2017. 14:10

Ovih dana u Sabor je upućen prijedlog o izmjeni naziva i sjedišta Sveučilišta Sjever u Sveučilište Varaždin sa sjedištem u Varaždinu umjesto u Koprivnici kao što je trenutno. O ovom prijedlogu će se u Saboru raspravljati nakon 15. siječnja, ali evo što o tome kaže inicijator ideje Robert Podolnjak i gradonačelnik Ivan Čehok.

Prema riječima Podolnjaka, od 2015. godine Sveučilište Sjever postalo je javno sveučilište čime su osnivači, Grad Varaždin i Koprivnica prenijeli sva prava na Republiku Hrvatsku što znači da država financira sveučilište. Međutim, prenijeta su sva prava no nije se mijenjao naziv sveučilišta, a za to postoji nekoliko razloga.

Kako kaže Podolnjak, jedan od razloga je što sva javna sveučilišta imaju naziv po gradu u kojem je sjedište, a to bi trebalo biti upravo u Varaždinu gdje studira oko 80% studenata. Preciznije, 2015. godine u Varaždinu je studiralo 2850 studenata, dok je u Koprivnici studiralo samo 380 studenata što potvrđuje opravdanost da Varaždin postane sjedište Sveučilišta.

Osim toga, naziv sjever je preširoki i nedefinirani pojam koji ne određuje konkretno lokaciju pa je i to jedan od razloga za geografski preciznijim nazivom institucije.

Također, pitali smo i gradonačelnika Čehoka što misli o ovoj inicijativi na što nam je odgovorio da Grad podržava ideju jer broj studenata koji studiraju u Varaždinu upućuje da je Varaždin jezgra, osobito STEM područja.

Komentari