klizavi hodnici na markovom trgu

Sveučilište Sjever uskoro dobiva prostor vojarne u Optujskoj? Evo pozadine priče...

Objavljeno: 29.10.2016. 09:38

Zadnja izmjena: 29.10.2016. 09:58

Foto: Arhiva

Sredinom ljeta ove godine predsjednik prošlog saziva Sabora Željko Rainer primio je pismo Anđelka Stričaka, šefa HDZ-a Varaždinske županije i saborskog zastupnika, u kojem ga moli da se pokrene procedura za dodijeljivanja dijela objekata i prostora vojarne u Optujskoj Sveučilištu Sjever.

Bilo je to nedugo nakon pada prošle Vlade, stoga, kako neslužbeno doznajemo, odgovor Tihomira Oreškovića, tadašnjeg premijera, glasio je da se kao tehnički premijer ne želi u spomenuto miješati; a u pozadini cijele stvari stajao je i tadašnji pomoćnik ministra, general Zdravko Jakob.

Održan sastanak

Jakob je, naime, na istu temu mjesec dana kasnije održao i sastanke s predstavnicima DUUDI-a te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Nakon toga, međutim, sve je stalo jer je cijelo ljeto zemlja provela u izbornoj kampanji. Sada pak, nakon što Hrvatska napokon opet ima Vladu, cijela stvar će se, doznajemo, pokušati riješiti putem novog Ministarstva.

DUUDI, poznato je, postaje Ministarstvo državne imovine, na čijem će čelu biti Goran Marić, a Stričak je prema našem izvoru, još tijekom ovog tjedna s njime razgovarao na tu temu te je navodno istom sastanku nazočio i jedan od predstavnika Sveučilišta Sjever. A što bi Sveučilište Sjever trebalo dobiti?

Zahtjev proširen

Prvotna ideja je bila da Sveučilište dobije tri zgrade u kompleksu prostora bivše vojarne u Optujskoj, koje bi se koristile za potrebe studenata i provedbu znanstvenih projekata. No u međuvremenu je, doznajemo, došlo do proširenja zahtjeva te bi Sveučilištu Sjever država trebala ustupiti jednu cijelu česticu, za koju do objavljivanja članka nismo uspjeli sasznati što sve ona obuhvaća.

Kontaktirali smo povodom toga Anđelka Stričaka koji je samo potvrdio da je sastanak održan: „Lobiramo još od ožujka, nije to jedini sastanak koji smo održali na tu temu, ali molim strpljenje. Ne mogu reći ništa više od toga, osim da je Sveučilištu Sjever to zemljište prijeko potrebno za razvoj, a prostor bivše vojarne zjapi prazan već 13 godina. Legendarnim „Pumama“ tako ćemo se najbolje odužiti“, rekao nam je Stričak.

Kontra Štromaru

Obrazovanje je zasigurno jedna od TOP tema koje će se naći kao lajtmotiv u izbornoj utrci koja nas očekuje sljedeće godine, a koju je šef HNS-a Predrag Štromar, smatraju u političkim krugovima mnogi, trenutno "monopolizirao". Svjestan je toga vjerojatno i Stričak, kojega je zasigurna "boljela glava" od odluke prethodnog ministra Šustara da za subvencioniranje prijevoza odredi cenzus. Ne treba stoga čuditi što sada vjerojatno koristi svoju poziciju saborskog zastupnika stranke u poziciji, da u pogledu obrazovanja na Sjeveru "sredi" nešto „vidljivo“.

Formiranje novog ministarstva i veze u resoru obrane zemlje mogle bi mu doći kao „lopta na volej“. No, kako bilo, najvažnije je da Sveučilište Sjever dobije svoj prostor za razvoj, a vojarnu u Optujskoj umjesto štakora i skitnica, „okupiraju“ mladi žedni znanja i gladni spoznaje. Netko bi pritom svakako trebao voditi računa i o tome, da se akademski smjerovi najbrže moguće usklade s potrebama gospodarstva na sjeveru zemlje, jer s radno intenzivnom industrijom zasigurno nećemo dostići prosječnu plaću od 5.000,00 kuna. Kamoli do 2020. godine!

Komentari