Župan na Pantovčaku...

Kolinda Štromaru obećala sastanak s Oreškovićem

Objavljeno: 03.05.2016. 15:35

Zadnja izmjena: 03.05.2016. 15:39

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar danas se, zajedno s ostalim hrvatskim županima i gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem, sastao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović na sastanku u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku. Tema sastanka bila je „Samoupravna uloga i razvojne mogućnosti hrvatskih županija“, odnosno opravdanost postojanja županija.

Kolinda Grabar Kitarović je na sastanku, izvijestili su iz Varaždinske županije, podržala postojeći regionalni ustroj i naglasila kako treba raditi na jačoj decentralizaciji, uključujući i fiskalnu decentralizaciju: „Bez obzira na političku pripadnost župana, u zajednici županija vlada zajedništvo. Sadašnji ustroj županija je dobar sustav i takav treba ostati“, naglasila je, dodavši kako je ovakav ustroj Istri i Međimurju pružio da imaju svoju županiju.

„Županije zajedno imaju 2.000 zaposlenih i raspolažu s 3,3 mlrd. kuna prihoda. Javna uprava ima puno više zaposlenih. Potrebna je i fiskalna decentralizacija. Hrvatski model županija je održiv i najbolji mogući model“, dodala je Kolinda Grabar Kitarović.

Štromar potaknuo sastanak s Oreškovićem

Na prijedlog župana Predraga Štromara, predsjednica Grabar Kitarović obećala je zajednički sastanak na kojem će sudjelovati i predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić i ministar financija Zdravko Marić kako bi se izradila sveobuhvatna analiza.

Sastanku je prisustvovao i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić koji je također istaknuo važnost postojanja županija: „RH je na začelju po povlačenju EU sredstava. Jedino su županije svijetle točke u povlačenju tih novaca. Trebamo ojačati hrvatske županije jer su pokazale da znaju i mogu, odnosno najbolje znaju koje su njihove potrebe na terenu.“

Komentari