Svjetski je dan bolesnika, znate li koja su njihova prava?

Objavljeno: 11.02.2012. 11:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: .amnch.ie

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače. Ustanovio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine, ne bi li potaknuo sve ljude različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima u brizi i njezi oboljelih.

Namjera je i zahvaliti svima koji skrbe o bolesnicima - zdravstvenim, socijalnim, vjerskim i mnogim drugim djelatnicima te volonterima koji su u središte svoga djelovanja stavili bolesnika i njegove potrebe.

Dan bolesnika ne bi trebao biti samo dan posjete bolesnika, starih i nemoćnih osoba i bolesne djece, već dan kada bi svi bar nakratko podigli u sebi svijest, dan koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice.

Povodom obilježava Svjetskog dana bolesnika u nastavku vam prenosimo prigodnu izjavu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata.

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata:

„ Svatko od nas iskusio je što znači biti pacijent, a mnogi ne znaju da kao bolesni imaju pravo na dostupnost zdravstvenim uslugama sukladno svojim zdravstvenim problemima, pravo na informacije koje se odnose na zdravstveno stanje, da sudjeluju u odlukama o vlastitom zdravlju, pravo na slobodan izbor između različitih postupaka i zahvata, na privatnost i povjerljivost vlastitih podataka. Medicinski radnici trude se kvalitetno obavljati svoj posao te što humanije skrbiti o svakom pacijentu. Ukoliko mislite da su prekršena Vaša prava, imate pravo na pritužbu kao i na odgovor, stoga nam se obratite s punim povjerenjem na 042/ 390-532".


Komentari