ZA NAREDNE 4 GODINE

EKSKLUZIVNO Doznajemo rezultate mučnih pregovora sindikata javnih službi - biti će božićnice, ali i veće naknade za prijevoz

Objavljeno: 07.12.2017. 19:20

Zadnja izmjena: 07.12.2017. 21:24

Predstavnici sindikata javnih službi održali su od listopada do prosinca ove godine čak 15 vrlo teških pa čak i mučnih sastanaka s Ministarstvom obrazovanja na kojima se raspravljalo o nekim temeljnim i gorućim pitanjima vezanim za djelatnike javnih službi. Nakon žestoke borbe, neki su dogovori ipak pali što je potvrđeno i današnjim potpisivanjem Temeljnog kolektivnog ugovora. Saznajte o kakvim se značajnim promjenama radi...

Kako nam kaže Zvonimir Lončar, Povjerenik POS-a Varaždinske županije NSZSŠH, sindikati su u ovim mučnim pregovorima s Ministarstvom zahtjevali da se barem sačuvaju postojeća prava obrazovnih djelatnika, povećanje prijevoza i povećanje osnovice plaće. Zanimljiva je ideja s kojom je Ministarstvo krenulo u ovu priču, a to je smanjenje visine naknade za bolovanje sa sadašnjih 85% na 75%, ukidanje povlaštene otpremnine, ukidanje božićnice i regresa te ukidanje prosvjetnog dodatka na plaću od 13,7%. 

Prema riječima Lončara, borba sindikata koja se odvijala na 15 održanih sastanaka je naposljetku ipak uspjela pa evo rezultata pregovora i novog TKU koji je potpisani danas. Dakle, novim ugovorom nije se ništa izgubilo i niti jedno dosadašnje pravo nije umanjeno što je samo po sebi uspjeh pregovora. 

Povećana naknada za prijevoz

Međutim, osim što se nije ništa izgubilo, ipak se nešto i dobilo. Naime, poboljšana je naknada za prijevoz što znači da, ukoliko postoji mjesni ili međumjesni prijevoz djelatniku će se kupiti mjesečna karta, a ako ne želi ići javnim prijevozom već primjerice, svojim automobilom, isplatit će mu se puna cijena mjesečne karte. U slučaju kada nema organiziranog prijevoza, isplaćuje se 1 kuna po kilometru umjesto dosadašnjih 0,75 lipa. 

Božićnice i regresa će ipak biti

Da su pregovori urodili plodom potvrđuje i odluka da će se isplatiti božićnica i regres od 1250 kuna i to neće biti upitno narednih 4 godine, što znači da je to minimalni iznos koji će se isplaćivati, no svake godine će se pregovarati o konkretnim iznosima. 

I dalje će se isplaćivati povlaštene otpremnine

Osim toga, zadržani su postojeći dodaci na plaću od 13,7% i povlaštene otpremnine se ipak ne ukidaju već će se i dalje isplaćivati u visini od 65% od prosječne mjesečne bruto plaće isplaćene zaposleniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu za svaku navršenu godinu rada.

Nastavak pregovora o osnovici plaće...

Osnovica plaće od 5 421 kunu i dalje ostaje ista no svake će se godine u svibnju pregovarati za narednu godinu. 

Naravno, ima tu još puno prostora za pregovore i poboljšanja, no kako kaže Lončar, za sada je i to puno, a borba se nastavlja. 

 

 

 

Komentari