Temperatura zraka raste, a spas od vrućine pronađite u debelom hladu

Objavljeno: 13.06.2015. 13:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: V. Mihalić

Temperatura zraka u gradu Varaždinu bliži se 30 stupnjeva Celzijevih, a do kraja dana mogla bi porasti i do 32 stupnja. Početak je to vrelog vikenda, što su ga najavili vremenski prognostičari.

Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jest da se izbjegava boravak na suncu u vrijeme kada je natoplije, od 10 do 17 sati, a trebao bi se izbjegavati i naporan fizički rad.

Kod ovakvih promjena vremena i visokih temperatura moguć je i toplinski udra. Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke temperature zraka okoliša odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

>>Ovog vikenda paklene vrućine, držite se hlada i pijte puno vode

- U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje sveukupnog stanovništva. Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj oboljelih i umrlih od vrućina, što znači da treba biti spreman ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje i pravovremeno djelovati - objašnjavaju iz HZJZ-a te dodaju da cijelo vrijeme dok traju velike vrućine treba se pridržavati preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova koje informiraju javnost putem medija (radija, TV, interneta).

Današnju vrućinu lakše podnosimo zhvaljujući vjetru koji će puhati većinu dana, a spas od visokih temperatura može se pronaći i u debelom hladu.

Komentari