mirno rješenje spora

Gradsko vijeće povuklo svoju odluku o traženju povrata sredstava - Termoplin već donirao pola milijuna kuna

Objavljeno: 30.01.2018. 19:40

Zadnja izmjena: 30.01.2018. 19:41

Foto: Luka Šalamun

Na samom kraju današnje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća jednoglasno je donijeta odluka o stavljanju izvan snage prijašnjeg zaključka Vijeća da se od Termoplina traži povrat od milijun kuna neosnovano naplaćenih sredstava od strane trgovačkog društva Termoplin d.d.

Zaključak je Vijeće bilo izglasalo na svojoj sjednici 20. lipnja i to je onda objavljeno i u Službenom glasniku Grada Varaždina (točka 26). Današnje stavljanje izvan snage navedenog zaključka već je i ranije najavljivao Čehok na sjednicama Vijeća.

Mala kronologija zbivanja

Da podsjetimo, premda se Termoplin bio obavezao da će u periodu od 2014. do 2016. isporučivati gradskim ustanovama i školama plin po cijeni dobivenoj po javnoj nabavi,  to on, kako je izjavio i tadašnji i sadašnji vijećnik Željko Bunić, nije učinio ni u jednom slučaju. Zbog toga je ondašnji vijećnik a sadašnji dogradonačelnik Zlatan Avar u svibnju 2016. podnio kaznenu prijavu protiv direktora (i vlasnika 45% dionica) Termoplina Ivana Topolnjaka, predsjednice Nadzornog odbora Nevenke Grbac i sad već bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša.

>> Izdvojili smo 3 ključne stvari, da lakše pratite daljne nastavke sukoba Grada i Termoplina

Kaznenu je prijavu Županijsko tužilaštvo odbacilo u listopadu 2017. a ubrzo je gradonačelnik Ivan Čehok najavio da će se spor riješiti donacijom Termoplina gradskim udrugama, zakladama i sportskim udrugama. 

'Hoćete li se ispričati?'

Na Čehokovo traženje pitanje povlačenja zakljčka iz lipnja stavljeno je kao 10. točka dnevnog reda današnje sjednice i to po hitnom postupku.

- Naša je namjera bila potegnuti raspravu s Termoplinom za preplaćene račune. Odbijena je kaznena prijava i dobili smo da će tih milijun kuna dobiti kao donaciju za udruge, športske kolektive, zaklade - zbog toga smatramo da se stavi izvan snage odluka o povratu preplaćenih sredstava Termoplina. - objasnio je na početku sjednice Čehok zašto traži da se ova točka uvrsti u dnevni red - s čim su se složili i vijećnici. Prijedlog Grada objasnio je jedan od glavnih aktera spora dogradonačelnik Avar.

- Tijekom narednih 6 mjeseci došlo je do pregovora između 2 dioničara, i došlo je do prijedloga da se na miran način riješi situacija i do sad je prema našim korisnicima - kulturi, zakladama, podmiren neki iznos koji je otprilike na polovici od milijun kuna. - izjavio je Avar. Diskusije praktički nije bilo, osim što je HNS-ov Dejan Težak podsjetio na kronologiju spora, ali i postavio pitanje.

- Obzirom da očekujemo mirno rješenje ovoga spora, gospodine dogradonačelniče, smatrate li primjerenim - da se - u cilju mirnoga rješenja - ispričate ljudima protiv kojih ste podnijeli kaznenu prijavu? - završio je Težak svoj istup, a nakon toga je Vijeće donijelo - kako smo već rekli - jednoglasnu odluku o stavljanju izvan snage prijašnje odluke o pokretanju postupka traženja povrata neosnovano naplaćenih sredstava od strane Termoplina. Time je, kako se čini, jedan dvogodišnji spor mirno priveden kraju.

Komentari