priopćenje za medije

T&H Invest: Dug Grada Varaždina iznosi 130 milijuna kuna, pristali smo na 16,8 milijuna

Objavljeno: 13.04.2022. 19:15

Zadnja izmjena: 13.04.2022. 19:15

Sutra se održava sjednica Gradskog vijeća na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda Ugovor o nagodbi između Grada Varaždina i Prvi faktor u likvidaciji , T&H Invest, Vadom ulaganja, VIS Promotex, JU "Gradski stanovi" i  Varkom. Tom se prilikom oglasio T&H Invest riječima kako "žele ukazati na neke činjenice" te da će, ukoliko se nagodba ne prihvati, svoja potraživanja prepustiti investicijskim fondovima i investitorima.

Njihovo priopćenje u cijelosti prenosimo ovdje:

  • '(1) Dug će dostići 200 milijuna kuna': Potraživanja TH Investa prema Gradu Varaždinu i tvrtkama u vlasništvu Grada su na dan 31. ožujka 2022. godine iznosila oko 130.000.000 kuna, bez mogućih direktnih i indirektnih šteta koje je TH Invest pretrpio. Na godišnjoj razini se zbog kamata i drugih sudskih troškova taj iznos povećava za 5 do 7 milijuna kuna te bi za deset godina, u slučaju nastavka sporova, ukupni iznos premašio 200.000.000 kuna ne uključujući direktne i indirektne štete.
  • (2) Pristali na 16,8 milijuna i zemljište: U mogućoj izvansudskoj nagodbi pristali smo da Grad isplati 16,8 milijuna kuna. Također, pristali smo da se vrate zemljišta koja TH Invest može kao gospodarski subjekt iskoristiti za gradnju, ako već Gradu Varaždinu to nije prioritet.
  • (3) Stanogradnja na Banfici: Nadalje, TH Invest je pristao da se raskine ugovor za zemljište za stanogradnju na Banfici, da za isti vrati plaćeni dio od 5 milijuna kuna, pa čak da plati Gradu 10 milijuna kuna zateznih kamata, što po pravu, pravdi i logici nije njegova obveza. TH Invest će sam ili s partnerima razvijati projekt stanogradnje na navedenoj lokaciji. U suprotnom, Grad bi TH Investu za taj ugovor trebao isplatiti 35 milijuna kuna.
  • (4) 'Vraćamo 9 milijuna kuna Gradu i Varkomu za bale: Osim toga, TH Invest će Gradu i Varkomu za ugovor za obradu baliranog otpada vratiti uplaćeni avans od oko 9 milijuna kuna, a što uopće nije njegova obveza jer navedeni iznos može prebijati s odštetom. Temeljem presude Vrhovnog suda, TH Invest je imao pravo od Varkoma i Grada tražiti odštetu zbog nepoštivanja ugovora, odnosno nerješavanja problema baliranog otpada. TH Invest je nažalost još 2014. godine prodao MBO postrojenje, zajedno sa ugovorom, i izašao iz vlasništva zbog destrukcija koje su bile javno poznate. Podsjetimo da se Gradu nudilo da besplatno dobije čak 25% vlasništva nad MBO postrojenjem. Uskoro će se svi moći uvjeriti da će takva MBO postrojenja koja će se graditi u drugim dijelovima Hrvatske biti višestruko skuplja negoli je ovo u Varaždinu.
  • (5) 'Bili smo i više nego korektni, no to ima rok trajanja': TH Invest smatra da je bio i više nego korektan prema svim dosadašnjim vlastima, od 2012. godine pa na dalje, u razgovorima oko nagodbe. Svima smo dali priliku, više puta iznosili smo svoje stavove temeljene na činjenicama i brojkama, imali smo strpljenja i razumijevanja.I ovaj prijedlog o razrješenju sudskih sporova mirnim putem ima ograničeni rok trajanja.
  • (6) 'Investitori neće imati razumijevanja': Ukoliko unatoč svim ustupcima koje činimo nagodba neće biti prihvaćena, bit ćemo prisiljeni svoja potraživanja prepustiti investicijskim fondovima i drugim zainteresiranim investitorima koji za razliku od TH Investa neće imati toliko strpljenja ni razumijevanja. Njima će zasigurno prioritet biti brojke, odnosno dug i kamate, a ne dobrobit grada Varaždina i njegovih građana.

Komentari