Tibor Bün uspješno vodi tamburašku sekciju i brine se o budućim naraštajima

Objavljeno: 17.10.2012. 22:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Andrej Švoger

Ime Tibora Büna većini je Varaždinaca nepoznato. No, oni koji s njime svakodnevno rade, o njemu imaju samo riječi hvale. Pozornost redakciji Varaždinskog tjednika na njega je skrenula Andreja Kirchbaum iz varaždinskog Centra tradicijske kulture. Naime, Bün je u CTK-u voditelj Tamburaškog orkestra s kojim je prije nekoliko dana osvojio prvo mjesto na 19. susretu hrvatskih tamburaških orkestara. Ujedno je i profesor informatike na Elektrostrojarskoj školi.

- On je jedna vrlo samozatajna osoba. Svira u Carevima, a kvaliteta ima bezbroj i treba ga istaknuti na varaždinskoj kulturnoj sceni - ističe Andreja Kirchbaum. Tibora Büna, koji je već je 20 godina u svijetu tamburaške glazbe, našli smo na probi CTK-a.

Voditeljski put

- Prije 20 godina počeo sam svirati u KUD-u Varteks, današnjem CTK-u, kod Dragutina Korena. Od njega sam i preuzeo orkestar 2001. godine. No, moj je voditeljski put počeo 2000. godine kada sam sudjelovao na Školi folklora koju organizira Matica iseljenika. Tamo sam upoznao maestra Sinišu Leopolda koji mi je pokazao kako uspješno raditi s orkestrom, djecom i mladima - naglasio je.

Kvalitetno, ali opušteno

Iako će Tamburaški orkestar voditi sve dok može, već se naveliko orijentira na školovanje kadra koji će jednog dana preuzeti vođenje sekcija. Jedan od njih mogao bi biti i desetogodišnji Matija Patrčević koji svira bisernicu od svoje osme godine.

- Sviram bisernicu, ali uključen sam i u folklor i orkestar. Puno toga sam naučio od Tibora, koji je najbolji. Uopće nije strog voditelj i odlično svira - otkrio je Matija, dok je 25-godišnji Petar Jezidžić naglasio da Bün uspijeva uskladiti dvije strane.
- Ne znam dirigenta koji je toliko stručan u svom radu, dok s druge strane s nama toliko otvoreno radi.
Iako nam je voditelj, on nam je prijatelj. S njim istovremeno radimo konkretno i kvalitetno, ali opet jako opušteno - zaključio je.

Više pročitajte u Varaždinskom tjedniku, koji će u prodaji biti od četvrtka

 

Komentari