Neke teme izazvale veći interes

TOP 5 tema o kojima će se raspravljati na idućoj sjednici Gradskog vijeća (SDP traži točku o Termoplinu)

Objavljeno: 23.05.2016. 13:31

Zadnja izmjena: 23.05.2016. 13:33

Foto: Sonja Ognjenović

Najava sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak 30. svibnja, prošla je u obrazlaganju svih točaka dnevnog reda o kojima će se raspravljati. Ipak, neke su teme, izazvale veće zanimanje od drugih.

1. SDP traži raspravu o fakturama Termoplina

Predsjednik Gradskog vijeća, Josip Hehet, u ime SDP-a je zatražio da se u dnevni red sjednice uključi i točka o provedbi i izvršenju ugovora o opskrbi plina javnih ustanova, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba, odnosno pitanje Termoplina.

Gradonačelnik Habuš novinarima nije znao odgovoriti hoće li se točka naći na dnevnom redu, budući da još, kako je rekao, nije dobio ni prijedlog točke. Ipak nije mogao ne prokomentirati situaciju:

- Ne pada mi na pamet štititi Termoplin, ali jednako tako ne mogu dozvoliti da se netko ovlaš izlane pred medijima i kaže da je nastala šteta. Tražili smo očitovanje Gradskih odvjetnika da vidimo ima li elemenata za nekakvo postupanje. Ipak, ne želim da to bude glavna tema u gradu. Vijećnik Avar je poduzeo svoje, podnijevši kaznene prijave, mi poduzimamo svoje pa ćemo vidjeti - rekao je Habuš.

2. Najjeftiniji buseki u Hrvatskoj?

Ako prijedlog za novog prijevoznika prođe bez žalbe pred Gradskim vijećem, Varaždinci bi se uskoro mogli voziti „varaždinskim busekima“ za 2,99 kuna, što bi bila najniža cijena gradskog prijevoza u Hrvatskoj. Naime, za dosadašnju koncesiju Grad je plaćao 960 tisuća kuna godišnje, a cijena karte za iznosila je 7 kuna.

Gradonačelnik Habuš napominje kako su ostali bez te koncesije, zbog razloga na koje nisu mogli utjecati. Raspisana je nova koncesija te je procijenjeno da Grad treba subvencionirati iznos od 625 tisuća kuna. Javila su se dva ponuđača, AP Varaždin koji je ostao pri cijeni od 7 kuna za kartu te prijevozno poduzeće Vincek koje je ponudilo 2,99 kuna.

3. Gradska knjižnica seli u vilu Oršić?

Nakon godina traženja, Gradska knjižnica Varaždin trebala bi dobiti svoje jedinstveno mjesto. Nakon razmišljanja o tome koja je lokacija najpovoljnija, Gradska knjižnica bi svoj „dom“ trebala pronaći u Vili Oršić.

- Ministar Hasanbegović nam je obećao da će financirati izradu idejne dokumentacije te da ćemo svi zajedno probati naći neku liniju kroz EU fondove da se to financira. Ako neće ići na taj način, morat ćemo naći klasične modele, nešto grad, nešto ministarstvo, nešto sama knjižnica, možda nešto kroz kredite.“ – izjavio je gradonačelnik Habuš.

Bila bi to poveznica Prve gimnazije, Gradske knjižnice, novih prostora FOI-a, studentskog doma i studentskog restorana. Riječ je o prostoru od 3600 kvadratnih metara, a procijenjuje se da je iznos cijele investicije između 30 i 40 milijuna kuna.

4. Na pomolu odvajanje biološkog otpada?

Varaždinci bi uskoro  trebali dobiti priliku za izdvajanje biološkog otpada. Tu djelatnost obavljat će Čistoća, a gradonačelnik vjeruje kako će se to dogoditi kroz dva ili tri mjeseca. Plan je ili da građani dobiju novu kantu ili da se kante koje se trenutno koriste za papir, prenamijene za biološki otpad.

5. Koncesija javnog prijevoza - hitna stavka

Rebalans koji je najavljen na prošloj sjednici Gradskog vijeća, tehnički je rebalans koji služi za prenamijenu sredstava. Ono što je Habuš istaknuo kao posebno bitno je osiguravanje sredstava za  provedbu koncesije javnog gradskog prijevoza. Prošla godina završila je sa 4 i nešto sitno milijuna viška u blagajni Varaždina.

Komentari