„Med dvemi vodami“

Tradicionalna hiža u srcu Međimurja obnovom postala jedinstveni edukacijsko-istraživački centar

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.03.2021. 13:31

Zadnja izmjena: 11.03.2021. 13:33

Projektom „Med dvemi vodami“ obnovljen je Matulov grunt u Frkanovcu, tradicionalna međimurska hiža koja postaje Edukacijsko-istraživački centar na kojem se interpretiraju zaštićene vrste leptira te postaje privremena rezidencija za pisce, umjetnike i istraživače.

U rekonstrukciju i opremanje Matulovog grunta uloženo je 1.950.000 kuna. Sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja, prostor za predavanja i radionice, a uz interaktivni zid i animirani film prikazivat će se životni ciklus leptira. Uz suvremeni postav, ostao je sačuvan tradicijski duh Međimurja, pa se u „hiži“ mogu razgledati stara preša, tradicijski predmeti, a u dvorištu je ostavljen zdenac. 

Međimurska županija kao vlasnik objekta željela ga je staviti u javnu funkciju te je župan Međimurske županije Matija Posavec predao Matulov grunt na korištenje Javnoj ustanovi za zaštitu prirode „Međimurskoj prirodi“ čiji će se djelatnici baviti očuvanjem „matula“: - Ovu smo staru hižu spasili od propadanja i udahnuli joj novi život te smo za buduće generacije sačuvali i ostavili prirodne vrijednosti Međimurja kojima smo dali dodanu vrijednost. Matulov grunt i projekt Med dvemi vodami još jedan su primjer odlične suradnje među županijskim institucijama i ustanovama zahvaljujući kojoj Međimurje opravdava titulu najbolje kontinentalne turističke destinacije - rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Projekt „Med dvemi vodami“ vrijedan je 12 milijuna kuna, a  zahvaljujući njemu su tijekom prošle godine otvoreni Centar za posjetitelje u Križovcu i Eko-turističke poučne pješačko i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“.

 

Komentari