najnovije informacije

Hrvatske vode izašle s novim rokom za Trakošćansko jezero, ovo sve navode kao razloge kašnjenja

"Radovi nisu obustavljeni i izvode se dinamikom prema uvjetima na terenu. Izvođač ima nalog i obavezu izvođenja radova te se ona opravdava ili osporava kroz izvješća stručnog nadzora na projektu", tvrde iz Hrvatskih voda...
Objavljeno: 03.05.2023. 08:21

Zadnja izmjena: 03.05.2023. 08:59

Foto: Danijel Bunić, v.d. direktor VGO za Muru i Gornju Dravu

Nekad naposjećenija destinacija Varaždinske županije, Trakošćansko jezero, posljednjih gotovo godinu dana obrasta u šikaru i travu visine i do dva metra, stabla oko nekadašnjeg jezera propadaju i ruše se, a novi rok za završetak radova (nakon "proljeća 2023.), prema najnovijim informacijama iz Hrvatskih voda koje su odgovorile na naš posljednji upit je - do kraja godine.

Podsjetimo, Hrvatske vode na prostor nekadašnjeg Trakošćanskog jezera postavile su i upozorenje na kojem navode kako je lokacija sada opasna po život: "Zabrana prolaznicima hodanja po isušenom dnu jezera zbog opasnosti od potonuća u žitki sediment. Sediment je prosječne dubine preko dva metra i shvatite ovo upozorenje ozbiljno!!! - stoji u upozorenju Hrvatskih voda." Ovdje prenosimo njihov odgovor o razlozima kašnjenja u cijelosti, bez izmjena.

  • Izvođačev ugovor vrijedi do - danas: "Tvrtka Bagerkop Roberto d.o.o., sukladno provedenoj javnoj nabavi je izvođač na radovima čišćenja jezera Trakošćan te ima važeći ugovor s Hrvatskih vodama do 3. svibnja 2023. godine, uz mogućnost produžetka opravdanih dana prema očitovanju stručnog nadzora na projektu zbog okolnosti na koje izvođač nije mogao utjecati u protekla dva mjeseca od kada je važeći zadnji dodatak ugovora (kiša, dotoci više potoka u jezero i vrijeme potrebno za prosušivanje jezera nakon kišnog razdoblja)."
  • Izvedeni svi ugovoreni pripremni radovi: "Izvedeni su svi pripremni radovi kako je i ugovoreno, no zbog specifičnosti terena i tehnologije izvođenja radova, potrebno je stalno održavanje pristupnih puteva kroz jezero kao i šumskog puta i deponije koji su izvedeni kroz pripremne radove. Zbog ograničenosti prostora i uvjeta na gradilištu dinamika vađenja samog sedimenta, osim o vremenskim uvjetima, uvelike ovisi i o radovima na ovim sporednim stavkama."
  • 'Radovi zapravo nisu obustavljeni': "Radovi nisu obustavljeni i izvode se dinamikom prema uvjetima na terenu. Izvođač ima nalog i obavezu izvođenja radova te se ona opravdava ili osporava kroz izvješća stručnog nadzora na projektu."
  • 'Sporo je zbog lošeg vremena': "Smanjena dinamika na samoj stavci vađenja sedimenta u korelaciji je s vremenskim prilikama i nužnosti održavanja pristupnih puteva u jezeru i šumskog puta kojim se sediment odvozi na privremenu deponiju."
  • Cijena radova porasla za 30%: "Ukupna vrijednost Ugovora o radovima na čišćenju akumulacijskog jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta sa svim dodatcima iznosi 2,52 mil. EUR (18,99 mil.kn). Iznos osnovnog ugovora je zbog dodatnih radova porastao za cca 30 % što je u zakonskim okvirima (ZJN 2016) prema kojima su radovi i ugovoreni."
  • Novi postupak javne nabave: "Nakon isteka ovog ugovora planirano je provođenje novog otvorenog postupka javne nabave koji će uzeti u obzir stvarno stanje na terenu i do sada izvedene radove. Zbog velikog ulaganja u pripremne radove za samo izvršavanje projekta, nužno je projekt izvršiti do kraja i ukloniti veće količine sedimenta kako bi se dobilo dugoročno dobro stanje voda samog jezera."
  • Novi ugovor - drugačija tehnologija: "Novim ugovorom predvidjet će se tehnologija koja će biti usklađena sa stanjem i uvjetima na terenu kako bi se projekt mogao završiti do kraja godine."
  • Novo jezero do kraja godine?: "S obzirom na to da je riječ o radovima koji se proteklih više desetljeća na jezeru nisu izvodili te da je riječ o turistički atraktivnoj lokaciji, molimo za razumijevanje i suradnju građane, upravu dvorca kao i medije kako bi se projekt do kraja godine uspješno završio."

Komentari