preobrazba općine

eTV - Tri milijuna ljudi godišnje prođe kroz Cesticu: Postaju vrata turizma Varaždinske županije

Sve je počelo za vrijeme pandemije, kada je dio mještana odlučio iskoristiti kapital koji se nameće sam po sebi, a po uzoru na obližnji i nadaleko poznati slovenski Jeruzalem....
Objavljeno: 21.02.2023. 11:28

Zadnja izmjena: 21.02.2023. 11:30

Općina Cestica, kroz koju godišnje prođe čak tri milijuna putnika, budući da se nalazi uz granicu sa Slovenijom, postupno se promeće u svojevrsna vrata turizma Varaždinske županije.

Sve je počelo za vrijeme pandemije, kada je dio mještana odlučio iskoristiti kapital koji se nameće sam po sebi, a po uzoru na obližnji i nadaleko poznati slovenski Jeruzalem.

Danas već u Cestici postoje nekoliko vrsnih restorana, može se kupiti vino i pjenušci, te razne domaće delicije. Veza s Austrijom, preko jake udruge ribiča na Dravi, postoji već duže vrijeme.

Srednja klasa jake platežne moći

S obzirom na sve, načelnik Mirko Korotaj poručuje kako je Općina sada spremna i na kapitalne projekte.U prvoj fazi gradit će se autokamp, a u drugoj veliko kupalište. U Cesticu posljednjih godina dolazi i vraća se srednja klasa jake platežne moći, a sada ju je potrebno zadržati što duže.

- Prema povratnim informacijama, restorani koje nudimo su kvalitetni, gosti su jako zadovoljni. Imamo dva izletišta gdje se može kušati domaće meso iz banjice, domaće kobasice, itd. Oba su dosta posjećena, kao i "zipline" u Dubravi Križovljanskoj. Sve to govori da su se naši privatnici dobro pripremili i već postigli određene standarde – poručuje Korotaj.

Arboretum Opeka je važan

Načelnik ističe zadovoljstvo što je projekt autokampa i kupališta uvršten u županijsku strategiju, a pozdravlja i obnovu Arboretuma Vinice. Zagovara zajednički pristup.

- Turisti koji dolaze na naše područje svakao žele obići Varaždin, ali treba spomenuti i ostale sadržaje. Uređenje Arboretuma Opeke od strane Varaždinske županije zasigurno je jedno jako dobro ulaganje koje će se isplatiti svima nama u okolici. Takav park ne može se "izmisliti", tako da, Vinica i Varaždin su krenuli u dobrom smjeru; imamo Špilju Vindiju u Voći itd.

'Mi smo aspolutno spremni'

Što se tiče same Cestice, kroz koju turisti "ulaze" na sva ta područja, ona je spremna. Spremna je tko god da sada raspište natječaj.

- Sigurno je da ćemo donijeti dodatne benefite sadržajima Varaždinske županije. O projektu autokampa razmišljamo još od 2017., a danas imamo sve građevinske dozvole i već smo se javili na neke natječaje. Vjerujem da ćemo dobiti EU sredstva i autokamp izgraditi izraditi već u sljedećih par godina.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj pogledajte ovdje:

 

Komentari