potpisan sporazum

Tri sjeverne županije prve će u Hrvatskoj imati integrirani prijevoz putnika

Danas je u sjedištu Međimurske županije potpisan Sporazum o dugogodišnjem partnerskom odnosu u razvoju željezničkog prometa i integriranog prijevoza putnika na području Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije – regije sjeverne Hrvatske.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.02.2019. 15:34

Zadnja izmjena: 21.02.2019. 15:40

Danas je u sjedištu Međimurske županije potpisan Sporazum o dugogodišnjem partnerskom odnosu u razvoju željezničkog prometa i integriranog prijevoza putnika na području Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije – regije sjeverne Hrvatske.

Ovim sporazumom HŽ Putnički prijevoz i tri sjeverne županije započinju aktivnu suradnju provedbe mjera koje će dugoročno rezultirati uspostavom integriranog prijevoza putnika na cijelom području sve tri županije. To praktično znači da ćemo za nekoliko godina imati sustav javnog prijevoza gdje će putnik-korisnik jedinstvenom prijevoznom kartom moći lako kombinirati linije vlaka i autobusa i njima stići na gotovo bilo koje mjesto u tri županije od ranog jutra do kasno u noći.

- Sjever Hrvatske prednjači u mnogo toga, a pogotovo u promišljanju prometa. Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija prve u Hrvatskoj imaju Master plan o integriranom prijevozu putnika, prve imaju strategiju održive mobilnosti, što znači da dugoročno promišljaju promet, a to je jedini način na koji se mogu riješiti negativni efekti - rekla je državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac koja je nazočila potpisivanju Sporazuma.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je rekao kako integrirani prijevoz putnika pomaže generiranju rasta ekonomije i rasta BDP-a. - Suočeni smo iseljavanjem velikog broja stanovnika iz ruralnih regija sjevernih županija, a jedan od glavnih razloga je i nedostatak povezanosti, prvenstveno javnim prijevozom. Uvjeren sam da je integrirani prijevoz putnika sustav koji će osigurati potrebnu mobilnost.“ – rekao je zamjenik župana .

Na radnom sastanku koji je uslijedio nakon izjava dužnosnika i pitanja okupljenih novinara su predstavnici resornog Ministarstva s predstavnicima županija razgovarali o konkretnim projektima suradnje koji će proizaći iz potpisanog sporazuma. Najvažniji od njih sigurno će biti uspostave pilot linija, odnosno uspostave integracije nekoliko linija autobusa s jednom linijom vlaka u svakoj od tri županije te projekti promocije i edukativne kampanje o prednostima putovanja vlakom i integriranim javnim prijevozom uopće.

 

Komentari