burno na sjednici

Što se sinoć događalo u Trnovcu? Proračun ide na ocjenu zakonitosti, a šalje ga - načelnica

Verica Vitković naime smatra kako pet od šest amandmana Kluba HDZ-a nije u skladu sa zakonom, a smatra da u skladu sa zakonom nisu ni amandmani Kluba SDP-HSS...
Objavljeno: 30.12.2021. 09:24

Zadnja izmjena: 30.12.2021. 09:24

Foto: Arhiva

Općinsko vijeće Općine Trnovec Bartolovečki na posljednjoj je ovogodišnjoj sjednici u srijedu većinom glasova prihvatilo proračun za 2022. godinu u iznosu od 35,1 milijuna kuna, ali načelnica će tražiti ocjenu njegove zakonitosti te će ga prijaviti nadležnom ministarstvu. 

Verica Vitković naime smatra kako pet od šest amandmana Kluba HDZ-a nije u skladu sa zakonom, a smatra da u skladu sa zakonom nisu ni amandmani Kluba SDP-HSS. Kada je riječ o SDP-u, načelnica kaže kako njihovi amandamni "nisu loši", no tvrdi kako njihovi amandmani nisu "tehnički ispravni".

- Vidljivo je da sastavljač amandmana ne barata materijom proračuna. Ovaj amandman u četiri točke SDP-a nije u skladu sa zakonskim propisima jer ako se ti amandmani usvoje onda proračun ne bi bio u skladu sa zakonom odnosno proračun ne bi bio uravnotežen. Izgleda da u SDP-u ne znaju računati. S obzirom da vijećnici nisu poslušali apele da amandmani nisu u skladu sa zakonom, a samim time i cijeli proračun, kao odgovornoj osobi u Općini ne preostaje mi ništa drugo nego da takav proračun, te način na koji je donesen, prijavim nadležnom ministarstvu koje će u konačnici dati ocjenu njegove zakonitosti - rekla je Vitković. 

Zaključno, načelnica je istaknula kako je ostala "neugodno" iznenađena amandmanom kojim vijećnici žele izbaciti projekt Doma za starije i nemoćne. Iz SDP-a pak poručju kako načelnica "nije našla shodnim prezentirati taj projekt" te tvrde da "nije poznato u kojem obliku bi se on relaizirao.

Što kaže SDP?

Protiv prihvaćanja proračuna sa spomenutim amandmanima u manjini su ostali vijećnici Reformista i HNS-a, a prihvaćen je većinom glasova SDP-a, HDZ-a i HSS-a, o čemu se SDP očitovao na sljedeći način. - "Načelnica raspolaže viškom proračunskih sredstava u ukupnom iznosu od 8,3 milijuna kuna, a Projekcijom Proračuna za 2023. godinu predlaže  kreditno zaduženje u iznosu od 11 milijuna kuna, stoga Klub vijećnika SDP-a i HSS-a predlaže da se isključi kreditno zaduživanje s obzirom na raspoloživa sredstva viška. Klub vijećnika SDP-a i HSS-a predložio je amandmane  u svrhu povećanja komunalnog standarda na području Općine (izgradnju neasfaltirane Mažuranićeve ulice) te uvođenja nove mjere  dodjelom pomoći srednjoškolcima putem sufinanciranja javnog prijevoza u iznosu od 100 kuna svakom učeniku polazniku srednje škole, a što iznosi godišnje 400 tisuća kuna" - navode iz SDP-a.

Komentari