privukli tek 2,9%

Turistički rast Varaždinske županije između pompoznosti i - fijaska

Objavljeno: 06.06.2017. 09:44

Zadnja izmjena: 06.06.2017. 10:21

Ciljano ili slučajno, Varaždinsku županiju u prvom tromjesečju posjetilo je 780 turista više nego u istom razdoblju lani. Rast je to od 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

Kroz prva tri mjeseca, kako kaže službena statistika, ovom županijom prošlo je ukupno 8.856 turista, susjednom Međimurskom, pak, više od 14 tisuća, a Krapinsko-zagorskom 28 tisuća! S te pozicje, samodopadnosti mjesta nema, a uzme li se u obzir niska baza, postignuti rast gubi na pompoznosti. No, u svakom slučaju, kakav god bio, dobro je došao. Dosegnuti domet je sada otprilike 98 turista dnevno, a nije da ne bi moglo biti više i bolje.

U dolascima rast, u noćenjima pad

Iako je broj dolazaka turista u Varaždinsku županiju kroz prva tri mjeseca povećan u odnosu na isto razdoblje lani, broj noćenja je pao za 1,5 posto.Prema pokazateljima službene statistike u komercijalnim smještajnim objektima ostvareno je ukupno 25.450 noćenja ili 382 manjenego u prvom tromjesečju prošle godine, ponajviše zbog pada u veljači od skoro 22 posto. I tako, dok s jedne strane ova županija pokazuje da može koliko -toliko privući više turista, s druge, još uvijek joj ne uspijeva zadržati ih koji dan duže.Usporedbe radi, Međimurska županija ostvarila je 35.844 noćenja, a Krapinsko-zagorska 72.663.

Ožujak je bio spas od tromjesečnog minusa

Teško je reći koji su to za turizam ove županije najbolji mjeseci, no u prvom tromjesečju to je bio ožujak koji je na godišnjoj razini donio rast dolazaka od 26,3 posto te noćenja od 22,5 posto, za razliku od siječnja i veljače gdje je uglavnom i jedno i drugo bilo u padu. U ožujku je, objavila je prije neki dan službena statistika, Varaždinska županija ostvarila 3.682 turističkih dolazaka te 9.847 noćenja. Od ukupnog broja posjeta turista ovoj županiji 63 posto odnosi se na Varaždin i Varaždinske Toplice, a u ta dva grada ostvareno je i nešto više od 77 posto noćenja.

Strani turisti podigli rejting

U prvom tromjesečju Varaždinsku županiju posjetilo je ukupno nešto više od tri tisuće stranih turista, što je 19,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Istodobno, stranci su ostvarili 6.833 ili 31,2 posto više u odnosu na prvo tromjesečje godinu prije. U ukupnom broju turističkih dolazaka i noćenja ostvarenih u ovoj županiji oko trećine čine strani turisti. Njihovi dolasci i noćenja bili su kroz sva tri mjeseca u porastu. U ožujku Varaždinsku županiju posjetilo je 1.422 stranih turista, uz rast na godišnjoj razini od 20,5 posto, a oni su ostvarili 3.100 noćenja ili 32,8 posto više nego u istom mjesecu lani. Pozitivno je to za turizam i promidžbu ove županije, ali sve skupa još uvijek nedovoljno na putu postizanja njezinogapuno boljeg turističkog statusa.

Šnita kontinentalnog turizma

Hrvatski kontinentalni turizam sve više jača. U prvom tromjesečju kroz kontinentalni dio zemlje prošlo je 307.948 turista, što je 13,2 posto više nego u istom razdoblju lani. Istodobno, u komercijalnom smještaju ostvareno je 621.702 noćenja ili 11,7 posto više. Neki su u tome prošli bolje, a neki se i nisu baš snašli. Varaždinskoj županiji uspjelo je privući tek 2,9 posto od ukupnog broja turista, dok je u noćenjima njezin udjel bio 4,1 posto.Koliko i što će učiniti  da ugrabi ubuduće veći dio kolača s područja kontninentalnog turizma nego do sada, tek će se vidjeti. Usput rečeno, kamo sreće za boljitak i razvoj da to umjesto šnitice bude obilnija šnita.

Komentari