Pročitajte

U eTV studiju saznali smo hoće li Varaždinci plaćati skuplji internet, evo odgovora

U Gradu Varaždinu tvrde kako postupaju po zakonu, a Stanislav Magić, vlasnik dijela telekomunikacijske infrastrukture na području grada, tvrdi kako ono što rade "nije moralno". Kako god bilo, građane zanima hoće li zbog posljednjih promjena rasti cijena interneta, a mi donosimo odgovor...
Objavljeno: 10.02.2022. 11:21

Zadnja izmjena: 10.02.2022. 18:40

Varaždinci zasada neće plaćati skuplji internet zbog naknade (prava puta) koju sukladno Zakonu uvodi Grad Varaždin, međutim pitanje je neće li i za godinu dana ili kasnije, kaže Stanislav Magić, vlasnik jednog dijela komunikacijske infrastrukture na području Grada Varaždina.

- Kako će se to razvijati, vidjet ćemo kroz godinu-dvije. U svakom slučaju, sigurno je da su ljudi, korisnici usluga u nezavidnom položaju - rekao je Magić.

"Vidjet ćemo kroz godinu dana hoće li doći do poskupljenja"

Zamjenik pročelnika za gradnju i komunalne poslove Grada Varaždina, Marijan Bakulić, ustvrdio je kako spomenuta naknada ne može biti razlog za povećanje cijena, niti je bila u drugim mjestima.

- Ponavljam, zbog uvođenja naknade za pravo puta operateri ne smiju i ne mogu povećati cijene, jer u zakonskoj strukturi cijene ta naknada već postoji - kazao je Bakulić.

"Zbog ovoga operateri ne mogu i ne smiju povećati cijene"

Pitanje povlaštenog položaja

Gradska uprava i tvrtka Infrastruktura u vlasništvu Stanislava Magića spore se, naime, zbog odluke zakonodavca (Europske komisije) koja je velikim stranim operaterima dozvolila da izgradnju infrastrukture na nekom području uvjetuju sa 75-postotnim smanjenjem naknade.

- Sad ja pitam gradonačelnika dal' ima kakva saznanja kad će se to mijenjati? - pitao je Magić.

"Je li moralno što veliki uvjetuju umanjenje naknade za 75 posto?"

Marijan Bakulić odgovorio je kako riječi gospodina Magića "stoje, ali do 2007." Tada se o tome raspravljalo, a sada postoji Zakon. Napominje, naime, da nitko neće imati povlašteni položaj, a cijene neće rasti kao što nisu rasle ni u 15 drugih općina na području županije.

"Svi pod jednakim uvjetima"

Magić je tijekom emisije pozvao da se u cijelu stvar uključi i Gradsko vijeće, te:

- Da se točno utvrdi što je čije (od infrastrukture) na području Grada Varaždina.

Navodno da neki dio mreže nije točno utvrđen, no Bakulić tvrdi da se oko toga treba javiti nadležnom državnom dijelu, odnosno da za to nije odgovoran Grad.

"Treba raščistiti što je čije"

'Toliko o pogodovanju'

Za kraj, Stanislav Magić potvrdio je da zasada neće biti poskupljenja.

- Ajmo populistički to tako reći - zaključio je.

Bakulić mu je odgovorio kako je eventualno povećanje cijena njegova poslovna politika, koja nema veze sa spornom naknadom.

Konačan odgovor: Hoće li građani plaćati skuplji internet?

Magić je progovorio i o navodnom "pogodovanju" od strane bivše vlasti.

- Ja se borim za svoje građane već 30 godina na svoj način.

- Za "svoje", da - replicirao je Bakulić.

- Smanjili smo građanima račune za 50 posto i modernizirali grad. Gradskoj blagajni smo smanjili trošak za telekomunikacije u godišnjem iznosu od 50 tisuća eura. Toliko o pogodovanju - zaključio je Magić.

"Toliko o pogodovanju"

 

Komentari