predstavljena knjiga

U Hrvatskom saboru održan Okrugli stol „Park prirode Ivančica na mjestu susreta Alpa, Dinarida i Panonskog mora”

Objavljeno: 16.02.2023. 19:01

Zadnja izmjena: 16.02.2023. 19:02

U organizaciji Kluba zastupnika HDZ-a u četvrtak je u Hrvatskom saboru održan Okrugli stol „Park prirode Ivančica na mjestu susreta Alpa, Dinarida i Panonskog mora” gdje je predstavljena i knjiga urednika Romana Ozimeca.

Ovaj prostor od izuzetnog je turističkog i edukativnog potencijala, a proglašenjem parka prirode stvorili bi se uvjeti za poboljšanje životnog standarda lokalnog stanovništva kroz razvoj ekološke poljoprivrede, brendiranje lokalnih proizvoda, pružanje usluga u turizmu i lakše privlačenje sredstava iz europskih fondova. Riječ je, naglašava saborski zastupnik Damir Habijan, o nadstranačkom pitanju.

-Siguran sam da će odluka u konačnici biti pozitivna – poručio je Habijan zahvalivši svim zastupnicima i zastupnicama koji su svojim potpisom već ranije dali svoju podršku ovoj inicijativi.

Na okruglom stolu sudjelovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je naglasio kako upravo knjiga koju je predstavio Roman Ozimec i znanstveno utemeljene činjenice koje ona obuhvaća najbolje govore o vrijednosti ovog kraja.

- Prije godinu dana zamolio sam svoje kolege da okupe tim stručnjaka koji će na znanstveni, utemeljeni način dati vrijednost tog kraja. U niti godinu dana dali su nam uvid zbog čega je ovaj kraj značajan. Također, molio sam ih da budu podrška našem kolegi Habijanu u ovoj inicijativi, da se ovo područje zaštiti markicom parka prirode – rekao je Stričak te dodao kako ova inicijativa nije prva ideja za zaštitom ovog područja.

Naime, još 1937. godine postojalo je povjerenstvo za zaštitu prirode koje je raspravljalo o zaštiti ovog područja zbog čega je izrazio nadu da će današnja inicijativa, nakon 85 godina, biti uspješnija. Čelni čovjek Varaždinske županije naglasio je kako bi regionalni park prirode na njihovom području obuhvaćao minimalno tri značajna objekta – špilju Vindija, Trakošćan i Gaveznicu gdje trenutno projektiraju prezentacijski centar.

-Mi smo već sada predvidjeli da u tom centru 200 kvadrata prostora bude za potrebe parka prirode. Ovo je zaista vrijedna tema kojom cijelom tom kraju želimo dati na značaju zbog čega će Varaždinska županija i dalje davati svoj maksimalni doprinos inicijativi – poručio je Stričak.

Komentari