zabrinjavajući rezultati

U Saboru predstavljeni rezultati ankete o konzumiranju energetskih pića među učenicima u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 02.12.2022. 10:27

Zadnja izmjena: 02.12.2022. 10:27

U Hrvatskom saboru u četvrtak su predstavljeni rezultati ankete o korištenju energetskih pića među učenicima osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, nakon čega je o toj temi održan i okrugli stol.

Riječ je o anketi provedenoj na inicijativu Savjeta za zdravlje Varaždinske županije na reprezentativnom uzorku većem od 5.300 učenika, a koja je pokazala zabrinjavajuće rezultate prema kojima energetska pića konzumira 65 posto učenika osnovnih škola i 85 posto učenika srednjih škola.

Rezultate ankete predstavile su predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurologije, subspecijalist za kronične neurodegenerativne bolesti iz Opće bolnice Varaždin, te članica Savjeta, pročelnica Odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever, izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg.

- Ova tema je iznimno bitna, jer svi trebamo voditi brigu o zdravlju i sigurnosti djece i mladih te poduzeti sve što je u našoj moći da ih zaštitimo. Upravo zato smo dali svu podršku našem Savjetu za zdravlje kako bi proveli istraživanje o korištenju energetskih pića, na temelju kojeg će se sada provoditi edukacije, ne samo među učenicima, nego i među njihovim roditeljima. Izdvojio bih da je istraživanje pokazalo i to da mladi energetska pića najčešće konzumiraju zbog umora i učenja te nakon sportskih i drugih aktivnosti. To su teme o kojima bi također trebalo raspravljati – rekao je župan Stričak.

Na prezentaciji i okruglom stolu u Hrvatskome saboru bili su i predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog Sabora Vesna Bedeković, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, zamjenica pravobraniteljice za djecu Marija Gabelica-Šupljika, posebna savjetnica ministra zdravstva dr. Vera Katalinić-Janković, posebni savjetnik ministrice turizma i sporta Josip Pavić te dr. sc. Lea Pollak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Komentari