U Lepoglavi održana radionica o energetskoj obnovi kuća

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 11.05.2015. 13:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Grad Lepoglava

Grad Lepoglava jedna je od jedinica lokalne samouprave koja je u velikoj mjeri iskoristila prijašnje natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te zajedno s Fondom sufinancirala energetsku obnovu čak 74 obiteljske kuće na gradskom području...

Taj je projekt bio vrijedan tri milijuna i 350 tisuća kuna. S promjenom uvjeta natječaja povećanja energetske obnove obiteljskih kuća, koji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odsad provodi samostalno - bez jedinica lokalnih samouprava, Grad Lepoglava će i dalje pomagati i pružati podršku, prije svega u informiranju i savjetovanju građana koji žele energetski obnoviti svoje obiteljske kuće.

- Građani ostalih jedinica lokalnih samouprava koje, za razliku od Grada Lepoglave, nisu željele sudjelovati u projektu energetske obnove kuća, i u jednom djelu građanima sufinancirati radove energetske obnove, bili su u neku ruku diskriminirani u odnosu na građane Lepoglave i onih jedinica lokalnih samouprava koje su se poput Grada Lepoglave uključile i provodile navedeni projekt. I zbog toga novi natječaj energetske obnove obiteljskih kuća Fond za zaštitu okoliša provodi samostalno, kako bi svi građani dobili prigodu da se prijave i energetski obnove svoje obiteljske kuće. No, Grad Lepoglava će svojim građanima i nadalje pružiti potporu i podršku kako bi se prijavili na natječaj i ostvarili sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić na radionici održanoj u lepoglavskom Domu kulture.

Na njoj su građani Lepoglave informirani o uvjetima natječaja i mogućnostima prijave na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji se odnosi na energetsku obnovu kuća.

- Želimo da naš grad bude zeleni grad i stoga provodimo brojne projekte kojima povećavamo energetsku učinkovitost, koristeći pritom u velikoj mjeri obnovljive izvore energije. Podsjetio bih da smo, i uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, realizirali projekte ugradnje dizalica topline u kućanstvima, izmijenili postojeće tijela javne rasvjete energetski učinkovitijom, nabavili kontejnera za "zelene otoke" na području Grada Lepoglave, modernizirali kotlovnicu u zgradi gradske uprave. Tu su i radovi na rekonstrukciji i povećanju energetske učinkovitosti zgrade OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi, gdje je instalirana i fotonaponska elektrana. Nedavno smo nabavili i električne bicikle. Treba spomenuti i privatnu investiciju izgradnje solarne elektrane u Poduzetničkoj zoni – dodao je gradonačelnik Škvarić.

Radionicu u Lepoglavi održao je voditelj Projektno – razvojnog ureda grada Lepoglave Emil Tkalec, koji je zainteresiranim građanima pojasnio detalje natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u okviru kojeg će se sufinancirati zamjena vanjske stolarije, toplinska zaštita vanjske ovojnice, ugradnja kondenzacijska plinskog kotla te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Pri tom će građani s područja Lepoglave moći računati na financijsku potporu u iznosu od 60 posto ukupnih troškova.

Informacije o natječaju građani će i nakon održane radionice moći dobiti u Projektno – razvojnom uredu Grada Lepoglave.

Komentari