nekima nije do slavljenja

U mjesecu u kojemu smo slavili Dan branitelja više njih je ostalo bez posla nego što ga je pronašlo

Objavljeno: 15.10.2017. 16:18

Zadnja izmjena: 15.10.2017. 16:18

Foto: Arhiva

Mi smo nedavno proslavili u našem kraju Dan branitelja, što je lijep običaj - premda je pitanje koliko od njega koristi oni branitelji koji i dalje muku muče sa zapošljavanjem.

Ako pročitate bilten za rujan kojega redovno izdaje HZZ Regionalni ured Varaždin, onda će vas na početku odmah dočekati jedna naoko lijepa rečenica:

- Krajem rujna 2017. godine evidentirano je 412 nezaposlenih hrvatskih branitelja što je za 4,0% manje u odnosu na prethodni mjesec.

Nimalo ohrabrujuće brojke

Nažalost, to i nije tako dobra vijest. Jer, kao prvo, tijekom prošlog mjeseca svoj dotadašnji posao prekinulo je 30 branitelja, od toga njih 7 radi smanjenja opsega posla. Ne kaže se iz kojih je razloga onih 30 prekinulo svoje poslove - no, ipak postoji nagovještaj o čemu se radi. Ovih 7 što traže smanjenje obujma posla govori i o tome kakvi se poslovi daju braniteljima a i o činjenici da su naši branitelji sve stariji, sa sve većim zdravstvenim problemima, koji nekima jednostavno onemogućuju da rade 40 sati tjedno.

Istodobno, zaposlilo se 27 branitelja - dakle, ne morate biti matematičar pa vidjeti da ih se manje zaposlilo nego što ih je ostalo bez posla. I sad ide "lijepa" brojka: od 27 novozaposlenih branitelja, samo 5 je dobilo posao na neodređeno vrijeme. Dakle, njih 22 uskoro se opet vraćaju na burzu. Sad malo postaje jasnije i zbog čega se barem dio onih 30 vratio na burzu - istekli su im ugovori.

Pa, onda, otkuda ono smanjenje broja nezaposlenih branitelja? Tako što su iz evidencije HZZ-a izašla 24 branitelja iz ostalih razloga osim zaposlenja. Neki su možda otišli u mirovinu, neki su možda otišli u inozemstvo, neki su možda jednostavno samo otišli s HZZ-a - ti nam podaci nisu dostupni. Tako da ako ubacite i ovih 24 - manje je nezaposlenih branitelja. A ako gledate samo koliko ih je ostalo bez posla, a koliko ih se zaposlilo (i to mahom na određeno vrijeme) - njihova nezaposlenost zapravo raste. I za kraj još jedna "krasna" brojka - u ukupnom broju evidentiranih nezaposlenih osoba
branitelji sudjeluju sa 10,9%. Drugim riječima, svaki 11. tražitelj posla na HZZ-u je branitelj.

Komentari