šteta oko 4 milijuna kuna

U Općini Bednja proglašena elementarna nepogoda

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.06.2017. 14:43

Zadnja izmjena: 23.06.2017. 14:45

Župan Radimir Čačić proglasio je danas elementarnu nepogodu tuča – na području Općine Bednja zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih tučom, a kojom su na navedenom prostoru 21.lipnja nastale velike materijalne štete na svim poljoprivrednim kulturama (ratarskim, povrtlarskim, vinogradarskim i voćarskim).

Općinu Bednja je već ove godine zatekla jedna elementarna nepogoda - mraz, koja je već tada uništila dio poljoprivrednih kultura, dok je ova tuča nanijela štete čija prva procjena ide i do 100% uroda/prinosa.

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta u zakonskom roku obišla su stradala područja i  dostavilo Županijskom povjerenstvu Prvu procjenu šteta za svoje područje. Ukupna šteta iz njihove procjene iznosi oko 4 milijuna kuna. Na tom području oštećene su sve poljoprivredne kulture; ratarske, povrtlarske, vinogradarske, voćarske te polja lavande. Nažalost ove godine uroda neće biti. Prve procjene šteta na usjevima i povrtnim kulturama kreću se do 100%,  za lavandu oko 80%, te pčele oko 50%.

 

Iz novčanih iznosa šteta i postotka oštećenja po kulturama je vidljivo je da su zadovoljeni svi uvjeti iz naprijed navedenog Zakona, te Županijsko povjerenstvo predlaže Županu da za Općinu Bednje donese Odluku o proglašenju elementarne nepogode od tuče.

 

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obvezna su u zakonskom roku od 50 dana od dana nastanka elementarne nepogode upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te  ista dostaviti Županijskom povjerenstvu.

 

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda konačne će procjene šteta od Općine  dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za dodjelu pomoći za djelomičnu naknadu štete od tuče.

Komentari