Iako je pandemija koronavirusa poremetila brojna događanja i planove u 2020.godini, od 18. do 27. rujna u Varaždinu će se i ove godine održati Varaždinske barokne večeri s 11 koncerata u matičnom gradu i ukupno pet „vanjskih“ koncerata  u Križevcima, Prelogu, Ludbregu, Belcu i Varaždinskim Toplicama.

U jubilarnom 50. izdanju donijet će koncerte ponajboljih hrvatskih interpreta barokne glazbe i niz popratnih događanja. Program Festivala objavljen je na www.vbv.hr gdje možete rezervirati i ulaznice za festivalske koncerte. Svečano otvaranje Baroknih večeri održat će se na Starom Gradu i u katedrali u petak u 20 h uz Varaždinski komorni orkestar i Laticu Hondu Rosenberg na solo violini uz umjetničko vodstvo.

Varaždinski komorni orkestar nastavlja višegodišnju tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.  Orkestar je dobitnik niza nagrada kao što su: nagrada Varaždinskih baroknih večeri ‘Ivan Lukačić’ za najviši izvodilački domet i ‘Jurica Murai’ za najbolju interpretaciju, zatim nagrade HDGU-a ‘Milka Trnina’, Plakete grada Varaždina, nagrade ‘Orlando’ za nastup na Dubrovačkom ljetnom festivalu 2007. godine te nagrade ‘Judita’ za nastup na Splitskom ljetu 2008. godine

Latica Honda-Rosenberg je danas jedna od najistaknutijih violinistica srednje generacije. Međunarodnu karijeru osigurala je osvojivši srebrnu medalju na natjecanju Čajkovski u Moskvi 1998. godine. Glazbeni časopis „The Strad“ o njoj je tada pisao: „Njezina sigurnost i snaga volje podsjećaju na Heifetza. Njen je glazbeni izričaj kao i način sviranja elokventan, izražajan, nježan i raznovrstan, ukratko divan i nadahnjujući“. Od 2000. godine snima ekskluzivna izdanja za kuću Oehms Classics, a do sad je objavila nosače zvuka s djelima Blocha, Prokofjeva (komorna glazba), Šostakoviča i Čajkovskog (solo koncerti) su već dostupna. Izdanje s komornom glazbom Ernesta Blocha „The Strad“ je proglasio CD-om mjeseca.

Komentari

14.09.2020. 09:49h Zadnja izmjena: 14.09.2020. 09:52