tema broj 1

U sjeni Siljevca ostao potencijalni kamenolom 'u srcu županije'?

Župan Stričak pozvao se na dokument iz 2021-e u kojem se spominje 25 što aktivnih što potencijalnih lokacija kamenoloma u Varaždinskoj županiji, te, navodeći primjer razvijene Istre koja ima 39 kamenoloma, zaključio kako bi o takvim pitanjima trebalo održavati tematske i stručne sjednice…
Objavljeno: 23.09.2022. 08:25

Zadnja izmjena: 23.09.2022. 08:43

Uslijed insinuacije župana Anđelka Stričaka da ivanečki gradonačelnik ima osobne interese u prodaji kamene građe za brzu cestu, pa Batinićevog poziva na njegovu ostavku, a potom i najave Reformista da će župana tužiti – u sjeni je ostala jedna druga rasprava na protekloj Županijskoj skupštini, ona u kojoj se spominje novo eksploatacijsko polje – ono na području Grada Novog Marofa.

Točnije, prema onome što je ustvrdio župan Anđelko Stričak, novo eksploatacijsko polje građevinskog pijeska i šljunka moglo bi se nalaziti u mjestu Paka u Novom Marofu, a Stričak je o tome govorio u kontekstu aktualne peticije koju je pokrenuo Milorad Batinić za kamenolom u Siljevcu.

- Ima li tko od vijećnika da je potpisao peticiju? Nitko nije potpisao peticiju? To je dobro jer ste savjesni vijećnici i držite se svoje prisege. Peticija se provodi, nitko ne zna za koje područje. Je li mjesnog, lokalnog, županijskog, državnog, europskog ili svjetskog značaja. Od Eskima do Aboridžina svi ju mogu potpisati. Vi vijećnici ste u studenom 2020. izglasali Odluku na koji se način provodi peticija na području Varaždinske županije, od županijskog značaja – rekao je Stričak.

'Izmjene i dopune prostornog plana prošle su jednoglasno. Svi vi koji ste cirkusirali tu dolje ispod mog prozora, jel' vas barem malo sram?', rekao je Stričak, govoreći o potencijalnom kamenolomu u mjestu Paka

'Jel vas bar malo sram?'

Dodao je, međutim, kako su županijski vijećnici na istoj sjednici Skupštine u studenom 2021., zajedno s pravilima za provođenje peticije, izglasali i treće izmjene i dopune prostornog plana, u kojima se spominje novo ekspoatacijsko polje u spomenutom mjestu Paka, koje spada pod Grad Novi Marofa a graniči s Općinom Breznički Hum.

- Sad mene zanima kako je moguće da ste protiv kamenoloma u susjednoj županiji, a zalažete se za kamenolom u srcu svoje županije i digli ste ruke za to. Izmjene i dopune prostornog plana prošle su jednoglasno. Svi vi koji ste cirkusirali tu dolje ispod mog prozora, jel' vas barem malo sram? - zaključio je Stričak.

'Magistrala od blata?'

Župan je posve očito zamjerio i ludbreškom gradonačelniku Dubravku Biliću, što je i on potpisao peticiju. "U Ludbregu je peticiju vodio gradonačelnik Bilić jer njemu kamena ne treba. Podravsku magistralu ćemo valjda graditi od blata. Čemu se uopće s tim zamarati?", rekao je u istom govoru.

Istra ima 39 kamenoloma

"U Istri koja je turistički najrazvijenija županija u Hrvatskoj postoji 39 kamenoloma. Ako o nečemu raspravljamo, bili bi dobro da češće održimo tematske sjednice, vidimo na koji način se odrađuje tema u susjednim županijama, te da sve što je dobro naravno iskoristimo u našoj županiji", govorio je Stričak.

Kod nas 25 (potencijalnih) lokacija

Prizor iz mjesta Paka

U dokumentu koji je spominjao župan Stričak navodi se ukupno 25 eksploatacijskih lokacija, od koje se neke već ekploatiraju, a druge su tek potencijalne. Paka je samo jedna od njih. Na istom administrativnom području spominje se, primjerice, i mjesto Podevčevo.

Komentari