Srednje škole u Varaždinskoj županiji spremne su za upise učenika osmih razreda u prvi razred u novoj školskoj godini 2020./2021. U ovoj školskoj godini osmi razred završava 1.717 učenika.

U 16 srednjih škola te dva centra za odgoj i obrazovanje je ukupno 2.194 slobodnih mjesta, pri čemu je 70 posto strukovnih programa te programa iz likovne i glazbene umjetnosti, a 30 posto gimnazijskih programa.

I ove godine su pokrenuti novi obrazovni programi: u Srednjoj školi Ludbreg učenici se mogu školovati za CNC operatera ili kuhara po modelu dualnog obrazovanja. Po modelu dualnog obrazovanja u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin upisuju se budući frizeri i kozmetičari, a po jedinstvenom modelu obrazovanja mljekari i staklari. Donesen je i novi strukovni kurikulum za program tehničara cestovnog prometa u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin.

- Županija posebno vodi brigu tome da omogućimo učenicima školovanje za zanimanja za koja mogu dobiti stipendije, pri čemu stipendije Ministarstva gospodarstva iznose 1.500 kuna za programe po jedinstvenom modelu obrazovanja, 740 kuna su stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe dualnog obrazovanja, a 300 kuna mjesečno stipendije Varaždinske županije za poljoprivredna zanimanja. Treba napomenuti i to da se za programe dualnog obrazovanja plaća praksa, koja za prvu godinu iznosi 10 kuna po satu, za drugu 15 kuna po satu, a za treću 18 kuna po satu – naveo je  Miroslav Huđek.

- Pred nama je ogromno ulaganje vrijedno čak 160 milijuna kuna u dva regionalna centra kompetentnosti za strukovno obrazovanje, koji će biti centri izvrsnosti u području poljoprivrede pri Srednjoj školi Arboretum Opeka, te u zdravstvu pri Medicinskoj školi u Varaždinu. Ta dva centra smo dobili prvenstveno zahvaljujući odličnim rezultatima koje postižu naše škole u strukovnom obrazovanju. Nastavljamo i s ulaganjima te razvojem Centara izvrsnosti Varaždinske županije, jedinog Europskog centra za darovite u Hrvatskoj, u koje smo dosad smo uložili više od 35 milijuna kuna i kontinuiramo ih razvijamo – istaknuo je dožupan Paljak.


Datumi upisa u srednje škole su zbog epidemije koronavirusa pomaknuti, pa će se učenici u željene obrazovne programe prijavljivati od 8. do 12. srpnja, od 13. do 16. srpnja provodit će se dodatni ispiti i provjere, dok će srednje škole konačne ljestvice objaviti 25. srpnja. Od 27. do 31. srpnja učenici će imati rok za  dostavu dokumenata potrebnih za upis, osobno ili online, dok će 1. kolovoza biti objavljen okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok.


Upisi u Centre izvrsnosti Varaždinske županije

Daroviti osnovnoškolci i srednjoškolci ove će godine imati priliku sami se prijaviti u jedan od 11 centara izvrsnosti Varaždinske županije. Na stranici www.civz.hr mogu pronaći sve informacije o centrima izvrsnosti za matematiku, kemiju, biologiju, fiziku, hrvatski jezik, likovnu umjetnost, nacionalnu povijest, nove tehnologije, astronomiju (djeluje u sklopu centra izvrsnosti za fiziku), robotiku (djeluje u sklopu centra izvrsnosti za nove tehnologije), centru izvrsnosti iz informatike, poduzetništva i šaha (djeluje u sklopu centra izvrsnosti iz informatike). Brošura o svim centrima i sve informacije o upisima dostupne su na sljedećem linku: https://www.civz.hr/upisi-2020/

- Online prijave primat će se putem obrasca na navedenoj web stranici i to u razdoblju od 16. lipnja do 7. srpnja, a testiranja će se provoditi od 31. kolovoza do 5. rujna, o čemu će učenici dobiti obavijest od voditelja centra putem elektroničke pošte. Centri izvrsnosti Varaždinske županije s radom počinju u listopadu, a nastava će se i dalje odvijati subotom. Pohađanje nekog od centara za učenike je potpuno besplatno, a Varaždinska županija osigurava im i prehranu te besplatan prijevoz za sve učenike putnike – najavio je Huđek.

 

Komentari

15.06.2020. 11:12h Zadnja izmjena: 15.06.2020. 11:16

Foto: Luka Šalamun