MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

U Štrigovi potpisan sporazum za izgradnju Parka mira i prijateljstva

Objavljeno: 24.09.2021. 09:47

Zadnja izmjena: 30.09.2021. 13:12

U spomen na poginule sovjetske vojnike tijekom oslobađanja Međimurja 1945. povodom 75. obljetnice pobjede nad nacifašizmom i iredentizmom, u Štrigovi je potpisan sporazum za izgradnju Parka mira i prijateljstva.

Točka sukoba prije 75 godina njemačkih i sovjetskih vojnika bila je u Štrigovi, gdje je velik broj sovjetskih vojnika izgubio živote unatoč dobroj vojnoj formaciji i opremljenosti. Štrigovski brežuljci bili su prepuni bunkera, utvrđenja i rovova čije tragove nalazimo i danas. U borbama za oslobođenje svoje su živote položili brojni vojnici iz svih dijelova Sovjetskog Saveza što pokazuje koju su ogromnu žrtvu u oslobađanju svoje domovine kao i Europe podnijeli sovjetski narodi.  Iz tog je razloga pokrenuta inicijativa da im se, podizanjem Spomenika oda dostojno poštovanje na mjestu budućeg Parka mira i prijateljstva.

Svečanom potpisivanju prisustvovao je veleposlanik Ruske federacije Nj. E. Andrey Nesterenko, brigadir general Genadij Možajev, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, predsjednik Udruge sjećanja Damir Jašarević, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik te ostali gosti.

Predsjednik Udruge sjećanja Damir Jašarević sa načelnikom Općine Štrigova Stanislavom Rebernikom potpisao je Sporazum za izgradnju Parka mira i prijateljstva, dok je sa ravnateljicom Muzeja Međimurja potpisan Sporazum o suradnji na projektima povijesnog, arhivskog i muzejskog istraživanja.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, osvrnuo se na hrabrost i nesebičnost vojnika koji su u Štrigovi, koja je za njemačku vojsku bila posljednja linija obrane na kojoj su pružali žestok otpor sovjetskim vojnicima. - Nažalost izgubljeni su mnogi životi, mnogi vojnici položili su svoje živote daleko od svojih najbližih te se nikad nisu vratili u svoju domovinu. Naša dužnost je da čuvamo spomen na njih, a izgradnjom spomen parka ostat će trajno sjećanje na njihovu žrtvu - rekao je Grivec.

Komentari