povodom međunarodnog dana starijih osoba

U Trakošćanu održan velik gerontološki javnozdravstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 01.10.2018. 13:43

Zadnja izmjena: 01.10.2018. 13:45

U nazočnosti predstavnika resornih ministarstava i javnozdravstvenih ustanova Republike Hrvatske i Varaždinske županije u petak u Hotelu Trakošćan održan je gerontološko – javnozdravstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem.

Skup je održan u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba i riječ je o najvećem stručnom zdravstvenom skupu koji je dosad održan u organizaciji Općine Bednje i njenih partnera – zavoda za javno zdravstvo Varaždinske i Krapinsko zagorske županije.

Brojne sudionike uvodno su pozdravili inicijatori skupa – načelnik Općine Bednja Damir Poljak, mag. soc. geront., i doc. prim. dr. sc. Spomenka Tomek Roksandić, koja je i održala uvodno predavanje na temu zaštite zdravlja starijih te, u tom kontekstu, o politici perspektive održivog razvoja u Hrvatskoj.

Na predavanju su održana brojna tematska predavanja stručnjaka koji su s različitih aspekata govorili o tematici socijalne gerontologije, prenijeli iskustva o njenom razvoju u Sloveniji te o zagrebačkom modelu izvaninstitucijske skrbi za starije te govorili o programskim mjerama Strategije socijalne skrbi za starije osobe u razdoblju 2017. – 2020. Održan je i tematski okrugli stol u čijem je radu sudjelovalo 30-ak liječnika i stručnjaka svih profila specijaliziranih za rad sa starijom populacijom. Predstavljeni su i projekti Ministarstva rada vezani uz razvoj i unapređenje skrbi za starije u cilju njihova zapošljavanja u preorijentacijskim zanimanjima kao i neki drugi specijalizirani projekti usko vezani uz ovu tematiku.

Skup u Trakošćanu svakako je bio jedan od dosad najsveobuhvatnijih tematskih simpozija na temu gerontologije uopće održanih u Hrvatskoj, na kome su najeminentniji predstavnici javnozdravstvenih i drugih institucija i ustanova koje se s bilo kojih aspekata bave problemima starijih osoba govorili o temi koja postaje – a koja će to biti i u desetljećima koja su pred nama – jedan od ključnih javnozdravstvenih problema naše države i Europe.

U tom kontekstu ovaj skup sa svojim zaključcima svakako predstavlja i važnu pozitivnu poruku upućenu cijeloj zajednici, prvenstveno starijim ljudima, kao i svima onima koji su na ključnim razinama odlučivanja pozvani da prepoznaju iznimno kompleksne probleme koje sa sobom donosi činjenica starenja stanovništva (ne samo u nas, već i na razini Europe) i nužnosti kreiranja novih politika kako bi društvo na vrijeme i na odgovarajući način našlo odgovarajuća rješenja.

Uz načelnika Poljaka, velik trud u organizaciju simpozija uložili su članovi Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Općine Bednja na čelu sa spec. obiteljske medicine dr. med.Marijom Kolačko te vijećnici, članovi Udruge umirovljenika i djelatnici općinskog Jedinstvenog upravnog odjela.U prilog ovome govori i podatak da je simpozij u Trakošćanu završio osnivanjem Udruge socijalnih gerontologa Hrvatske. Za njenu je predsjednicu izabrana Mara Županić, dopredsjednik je Damir Poljak, a tajnik Alen Župan. 

Komentari